(Kredit imej: Kelli Foster)

Saya fikir kita semua boleh bersetuju bahawa bacon tidak dapat dinafikan seperti itu. Renyah, tekstur renyah dan rasa berasap boleh menghidupkan plat sarapan dan menambah oomph tambahan untuk salad dan sandwic. Itulah sebabnya mengapa waktunya menaikkan ante pada bacon seterusnya anda dengan bantuan beberapa peningkatan yang kaya, manis, pedas, dan enak.

5 Cara Mudah untuk Bacon Rasa

Walaupun ia tidak semestinya mempunyai rasa ringan, bacon adalah kanvas kosong total. Dengan bantuan beberapa bahan tambahan, anda boleh mengambil rasa asin, asin, dan asapnya yang asli dan meningkatkannya dengan perkara seperti serbuk cili dan kopi, Sriracha, sirap maple, gula perang, atau madu.

Saya biasanya melekat dengan memasak bacon di dapur dalam kuali besi kegemaran saya, dengan dua pengecualian: ketika saya memasak sekumpulan besar daging, dan ketika saya rasa bacon saya dengan beberapa bahan tambahan. Dalam kes-kes istimewa, saya berpaling ke ketuhar. Dengan bacon yang dibarisi satu bacaan di atas lembaran penaik, ia membuktikan lebih mudah untuk melekatkan jalur dengan perasa. Selain itu, bacon tidak perlu dibalik semasa memasak.

Tidak peduli bagaimana anda rasa bacon anda, setiap kelompok ini akan memasak renyah tambahan (semakin banyak sehingga sejuk). Pastikan untuk memindahkan bacon masak ke rak dawai untuk menyejukkan selepas ia selesai memasak di dalam ketuhar untuk mengelakkannya daripada meneguk ke atas kerajang pada lembaran penaik.

(Kredit imej: Kelli Foster)

1. Maple-Chipotle Bacon

Membuat 1/2 paun bacon

Ini hanya jenis bacon yang saya suka makan bersama dengan timbunan pancake buttermilk berbulu. Ia sangat rangup, dengan hanya sedikit rempah dan perokok untuk melengkapkan rasa maple manis.

Panaskan ketuhar hingga 400 ° F. Dalam mangkuk kecil, masukkan 1/2 cawan sirap maple dan 1 sudu teh serbuk cili cholotle. Kacau untuk campuran. Lay 1/2 paun bacon (kira-kira 10 keping) dalam satu lapisan pada helaian baking sheet. Masak selama 15 hingga 20 minit, sehingga lemak diberikan dan coklat mentah. Keluarkan lembaran penaik dari oven. Tuangkan lemak dan gunakan sikat pastri untuk menyebarkan campuran maple di kedua-dua belah daging. Masak selama 5 minit lagi. Keluarkan dari ketuhar dan segera memindahkan bacon ke rak dawai untuk menyejukkan.

(Kredit imej: Kelli Foster)

2. Kopi dan Koko Bacon

Membuat 1/2 paun bacon

Berikut ialah cara untuk membaiki bacon anda dan dos tambahan kopi pada masa yang sama: Rendam daging mentah dalam campuran kopi hitam, kayu manis, serbuk koko, dan gula perang yang kuat untuk rasa yang kaya dan berasap dengan sedikit rasa manis.

Dalam hidangan penaik yang luas, cawan bersama-sama 1 cawan yang kuat kopi hitam, 1 sudu teh kayu manis, 1 sudu besar serbuk koko tanpa gula, dan 1 sudu gula perang. Susun kira 1/2 paun mentah bacon (kira-kira 10 jalur) dalam hidangan penaik supaya mereka ditutup dengan cecair. Rendam sekurang-kurangnya 1 jam atau semalaman.

Panaskan ketuhar hingga 400 ° F. Letakkan lapisan bacon dalam satu lapisan pada helai baking sheet. Masak selama 20 hingga 25 minit, atau sehingga lemak diberikan dan coklat daging. Keluarkan dari ketuhar dan segera memindahkan bacon ke rak dawai untuk menyejukkan.

(Kredit imej: Kelli Foster)

3. Sriracha-Sesame Spiced Bacon

Membuat 1/2 paun bacon

Sriracha membawa haba, madu yang manis, dan minyak bijan yang berkhasiat dalam batch yang lembut, melekit, ultra-sedap daging ini.

Panaskan ketuhar hingga 400 ° F. Dalam mangkuk kecil, menggabungkan 2 hingga 3 sudu besar Sriracha, 1 sudu besar minyak bijan bakar, dan 1 sudu teh madu dan kacau untuk campuran. Letakkan jalur 1/2 paun bacon (kira-kira 10 keping) dalam satu lapisan pada lembaran pembakar kerajang, dan masak selama 15 hingga 20 minit, sehingga lemak diberikan dan coklat daging. Keluarkan lembaran penaik dari oven. Tuangkan lemak, dan gunakan sikat pastri untuk menyebarkan campuran Sriracha di kedua-dua belah daging. Masak selama 5 minit lagi. Keluarkan dari ketuhar dan segera memindahkan bacon ke rak dawai untuk menyejukkan.

(Kredit imej: Kelli Foster)

4. Bacon Bawang Putih

Membuat 1/2 paun bacon

Pencinta bawang putih – ini satu untuk anda! Satu-satunya perkara yang lebih baik daripada beberapa keping super bacon adalah apabila mereka disalut, depan dan belakang, dengan bawang putih panggang yang manis.

Panaskan oven hingga 400 ° F. Sincang ulas dari 1 kepala bawang putih panggang ke dalam mangkuk kecil dan mash bersama-sama. Letakkan jalur 1/2 paun bacon (kira-kira 10 keping) dalam satu lapisan pada helaian baking sheet. Masak selama 15 hingga 20 minit, sehingga lemak diberikan dan coklat mentah. Keluarkan lembaran penaik dari oven; mengalirkan lemak. Gunakan berus pastri untuk menyebarkan bawang putih panggang pada kedua-dua belah daging. Masak selama 5 minit lagi. Keluarkan dari ketuhar dan segera memindahkan bacon ke rak dawai untuk menyejukkan.

Baca Lebih Lanjut

  • Cara Memanggang Bawang Putih di Ketuhar
  • Cara “Bawang Putih” Di Dalam Microwave
  • Pemasak Tekanan Anda Membuat Bawang Putih Panggang dalam Minit

(Kredit imej: Kelli Foster)

5. Balsamic-Brown Sugar Bacon

Membuat 1/2 paun bacon

Ini cuka balsamic yang manis dan tajam dan combo gula perang mungkin hanya perlawanan akhir untuk kumpulan beras yang berasap.

Panaskan ketuhar hingga 400 ° F. Campurkan 1/4 cawan cuka balsamic, 2 sudu besar gula perang, dan 1 sudu teh segar lada belakang dalam periuk kecil. Masak di atas api sederhana, kacau kerap, sehingga gula dibubarkan dan campuran telah menebal sedikit. Letakkan jalur 1/2 paun bacon (kira-kira 10 keping) dalam satu lapisan pada helaian baking sheet. Masak selama 15 hingga 20 minit, atau sehingga lemak diberikan dan coklat daging. Keluarkan lembaran penaik dari oven; mengalirkan lemak. Gunakan berus pastri untuk menyebarkan campuran gula balsamic-coklat pada kedua-dua belah bacon. Masak selama 5 minit lagi. Keluarkan dari ketuhar dan segera memindahkan bacon ke rak dawai untuk menyejukkan.