Thermometer Daging

(Kredit imej: Ariel Knutson)

Termometer makanan mengambil tekaan dari memasak dan memberi kita ketenangan fikiran dan memberi jaminan bahawa makanan dimasak dengan baik. Terdapat pelbagai mereka di luar sana di pasaran, dari yang mudah dengan dial ke digital yang mewah yang menjanjikan hasil yang cepat. Mereka adalah bahagian penting dalam memasak, jadi kami di sini untuk memberi anda beberapa tip untuk membeli, menggunakan, dan mengekalkannya.

Candy Thermometer

(Kredit imej: Emma Christensen)

1. Ketahui jenis termometer anda.

Tidak semua termometer dapur dicipta untuk tujuan yang sama. Berikut adalah empat kategori utama, jadi anda boleh mengetahui dan membeli yang paling masuk akal untuk apa yang anda mahu lakukan dengannya.

  • Termometer semua tujuan: Ini adalah untuk mendapatkan jika anda hanya mahu satu jenis termometer untuk dapur anda. Termometer ini datang dalam bentuk analog dan digital, dan mereka biasanya boleh membaca pelbagai suhu, jadi anda boleh menggunakannya untuk apa-apa dari daging hingga barang-barang yang dipanggang untuk menggoreng. Termometer ini datang dengan probe yang menunjukkan bahawa anda boleh memasukkan ke dalam pusat makanan. Julat suhu yang termometer boleh digunakan adalah berbeza-beza. Sesetengah, seperti Termmapper thermocouple yang sangat sensitif, boleh digunakan untuk segala-galanya dari menggoreng hingga pembuatan gula-gula. Termometer analog yang lebih asas (seperti jenis yang anda boleh beli di kedai runcit anda) mungkin tidak akan berfungsi pada suhu tinggi yang diperlukan untuk gula-gula.
  • Termometer gula-gula: Termometer ini biasanya boleh dipasangkan ke sisi periuk dan kuali, sehingga anda dapat menjaga mata tetap pada suhu sambil melakukan tugas-tugas suhu tinggi seperti gula dalam dan gula mendidih. Ini tidak datang dengan probe.
  • Termometer daging: Termometer dandang direka untuk mengukur derma daging dan mempunyai tanda yang sesuai dengan tahap yang berbeza, seperti jarang, sederhana, dan baik. Ramai boleh dimasukkan ke dalam potongan besar daging sebelum dimasak dan kekal dalam daging semasa proses memasak.
  • Termometer perkakas: Ada termometer perkakas yang mengukur suhu di dalam ketuhar, peti sejuk, dan peti sejuk. Menggunakan termometer ini bermakna anda boleh memastikan perkakas anda berjalan dengan tepat dan pada suhu yang betul. Mereka boleh sangat berguna apabila membakar dalam ketuhar atau jika kuasa padam dan anda mahu melihat suhu apa di dalam peti sejuk atau peti sejuk beku.
  • Kepentingan Menggunakan Termometer Memasak: Dan Pilihan # 1 kami!
  • Termometer Dapur iDevices Akan Ping Anda Apabila Makan Malam Sedia

(Kredit imej: Faith Durand)

2. Ujian dan menentukur termometer.

Termometer hanya berguna jika tepat! Jika anda tidak pasti, uji termometer makanan dengan meletakkannya dalam air ais atau air mendidih. Ia harus membaca 32 ° F dalam air ais, atau 212 ° F dalam air mendidih (biarkan ia duduk di sana sekurang-kurangnya 30 saat untuk mendapatkan bacaan yang tepat). Sekiranya termometer anda dimatikan, cari arahan pengilang mengenai cara menentukurannya, atau dapatkan yang baru.

  • Cara: Menentukuran Thermometer Daging Anda

3. Ketahui cara menggunakan termometer dengan betul.

Mengetahui tempat terbaik untuk mengambil suhu boleh menjadi rumit. Dengan daging, anda mahu melekatkannya ke tengah bahagian paling tebal, tetapi pastikan ia tidak menyentuh tulang apa pun. Untuk ayam keseluruhan, seperti ayam dan ayam belanda, ambil suhu di mana paha memenuhi seluruh badan, kerana bahagian itu tebal dan mengambil yang paling lama untuk memasak. Untuk potongan daging tipis seperti hamburger, tongkat siasatan di sebelah.

Selain mengetahui di mana untuk meletakkan siasatan, anda juga perlu memberi masa termometer untuk melakukan bacaan yang tepat. “Segera-baca” adalah, malangnya, salah faham – baca label termometer untuk melihat berapa lama masa yang diperlukan untuk benar-benar mendapatkan bacaan, kerana ia biasanya memerlukan 20 hingga 30 saat untuk memegangnya untuk mendapatkan suhu yang tepat.

  • Cara Semak Suhu di Turki

4. Bersihkan termometer anda.

Tiada siapa yang suka menggunakan termometer yang berkarat dan berkarat. Sejurus selepas setiap penggunaan, basuhlah probe termometer makanan dengan air panas, sabun, dan lap ke seluruh termometer supaya gris tidak membina. Untuk termometer gula-gula, pasangkannya ke dalam periuk air mendidih untuk memanggang sebarang karamel atau residu manis.

Sekiranya anda menggunakan termometer untuk daging, membersihkan probe tersebut dengan mencelupkannya dalam air mendidih atau menggunakan larutan pembersih makanan yang selamat. Jangan lupa untuk mematikan termometer digital untuk memelihara hayat bateri, dan memastikan semuanya kering untuk mengelakkan karat.

  • Cara: Membersihkan Thermometers Segera-Baca