Kebanyakan kita tahu anda boleh membekukan kek atau kek cawan, tetapi adakah anda tahu anda boleh membekukannya adunan sebelum membakar? Berikut adalah tiga cara untuk membuatnya berlaku!

Kami pertama kali mendapati anda boleh membekukan adunan cawan selepas kami membuat resipi tiga untuk jualan bakar dan kemudian terpaksa melepaskan pintu untuk kecemasan keluarga. Tidak mahu membazir semua bahan yang masuk ke dalamnya, kami melemparkan adunan ke dalam beg galon zip dan sedang dalam perjalanan.

Kami yakin bahawa apabila kami mengosongkan sesuatu kembali, kami akan mempunyai poket hoki yang rata dan bahan kami akan hancur. Hasilnya adalah kira-kira setakat yang mungkin dan kami mempunyai kue-kue yang cantik kubah yang ringan dan lembut dan tidak mempunyai aftertaste beku. Sejak hari itu, kami telah menyempurnakan kaedah pembekuan cupcake kami.

Oleh itu, sama ada anda tidak mahu seluruh kek cawan mengintai di sekeliling dapur anda, atau anda tidak mempunyai masa untuk membuang, menyimpan atau menghiasi keseluruhan resipi adunan, ada penyelesaian mudah – pembeku anda. Juga, it’ss senang untuk mempunyai pencuci mulut di tangan untuk apabila syarikat yang tidak dijangka jatuh oleh atau kali anda tidak merasa seperti membuat apa-apa.

Berikut adalah tiga cara untuk membekukan adunan anda untuk memastikan anda telah merasakan keputusan tiga hari, tiga minggu, atau tiga bulan di jalan:

1. Membekukan Batter Dalam Wrapper: Dulang muffin anda seperti biasa dan isi cawan. Tutup dengan balutan plastik dengan ketat (jadi ia tidak seret di permukaan) dan beku. Setelah dibekukan, keluarkan dulang dan buang cupcakes ke dalam beg atas zip dan keluarkan sebanyak mungkin udara. Anda boleh membenarkan mereka masuk ke suhu bilik sebelum membakar atau meninggalkannya di dalam ketuhar selama 5 hingga 7 minit tambahan. Betapa mudahnya itu?

2. Membekukan Batter Dalam Beg Atas Zip: Ini memerlukan sedikit kerja kaki, tetapi ia boleh jadi bernilai. Anda boleh membekukan adunan anda ke dalam beg yang lebih besar, oleh itu mempunyai kurang berkeliaran di dalam peti sejuk anda, tetapi kami sebenarnya lebih suka beg saiz kecil yang lebih kecil. Menggunakan cawan 1/4 cawan, letakkan 6 sudu adunan di dalam setiap beg (gulung tepi tepi zip sebelum memulakan supaya ia tetap bersih). Keluarkan udara, meterai dan membekukan. Debu di dalam peti sejuk dan gosok tip untuk paip adunan kembali ke cawan. Tambahkan 2 minit masa penaik tambahan (kecuali jika adunan pada suhu bilik).

3. Membekukan Bekas Muffin Tanpa Batuk: Walaupun ini bukanlah pilihan kami yang paling kerap digunakan dengan apa cara sekalipun, ketika kami sedang melayani kumpulan besar, metode ini telah berguna pada lebih dari satu kesempatan. Cawan garis dan adunan beku dalam kuali dalam cawan dan kemudian dulang secara literal boleh terus dari pembeku hingga ketuhar tanpa sebarang langkah tambahan di antara. Selain itu, kuali memberi sedikit struktur kepada kekacauan beku dalam anda dan menyimpan perkara dalam talian dan disusun dengan kemas.

Kami telah mencuba kaedah ini dengan pelbagai kek cawan dan walaupun kami tidak pernah mempunyai masalah dengan resipi berasaskan mentega, kami telah sesekali terkena dengan vegan atau resipi di mana cuka putih dan baking soda mencipta lif di adunan. Apabila tidak ada add-in lain, perkara-perkara itu akan baik-baik saja, tetapi katakan anda telah menambah cip coklat atau bahagian-bahagian halia pada adunan anda, mereka membunuh lif di adunan sementara benda-benda itu beku dan tidak seperti sponge-y kami berharap (walaupun mereka masih lazat dan boleh dimakan).

Pernahkah anda mencuba adunan cupcake beku? Bagaimana pula dengannya? Marilah kita tahu di bawah!

Berkaitan: Coklat dan Vanila: Dua Resipi Cupcake Kegemaran Baru

(Imej: ahli Flickr ms.Tea dilesenkan untuk kegunaan oleh Creative Commons)