Cara Memasak Cookie Sederhana & Rasa Sedap

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Tiada siapa yang mahu cabai nipis kerana, secara jujur, maka ia benar-benar hanya sup! Chili sepatutnya menjadi tebal dan hangat untuk menjadi hidangan sendiri, tetapi kadang-kadang hanya sedikit lebih cair daripada yang anda mahukan dalam periuk. Jika anda terus memasak cabai, beberapa bahan – seperti kacang – boleh gugur dan berubah menjadi bubur, jadi berikut adalah tiga cara lain yang anda boleh dengan mudah menebal cabai anda.

1. Gunakan masher kentang.

Apa yang perlu anda lakukan adalah mengambil masher kentang dan menghancurkan beberapa (tetapi tidak semua) cabai di sekeliling. Mashing kacang dan sayur-sayuran supaya mereka memecah dan melepaskan kanji semulajadi mereka akan membantu menebal cecair yang berlebihan sementara masih meninggalkan sebahagian besar kacang utuh.

2. Tambah tepung jagung.

Menyiram dalam satu sudu atau lebih banyak tepung jagung, masa harina, atau polenta adalah cara yang baik untuk menebal cirit-birit yang diilhami oleh Barat Daya. Menambah salah satu daripada tiga ke dalam periuk cabai panas bermakna ia akan menyerap dan membantu menebal cecair selepas merayap selama lebih kurang 10 minit tambahan. Walaupun ia mungkin menambah tekstur sedikit kasar kepada cabai anda, saya mendapati bahawa ia tidak terlalu berbeza daripada ketika anda meremehkan roti jagung ke dalam mangkuk anda.

(Kredit imej: Christine Gallary)

3. Tambah tortillas.

Banyak resipi sup tortilla bergantung pada tortilla atau keripik tortilla untuk memecahkan dan menebal sup, jadi anda boleh menggunakan prinsip yang sama di sini. Hanya merobek beberapa tortilla ke dalam kepingan kecil – tepung atau jagung terpulang kepada anda – kacau mereka ke dalam periuk cabai panas, dan biarkan seluruh perkara itu rancak selama 10 minit sebelum anda membangkitkan lagi.

Resipi Chili Kegemaran Kami

  • Cara Memasak Cookie Sederhana & Rasa Sedap
  • Coklat Cooker yang Lambat
  • Makanan ringan Vegan Lentil Chili
  • Easy Turkey Chili dengan Kale
  • Cara Membuat Cili Sangat Baik Apa-apa Cara Anda Suka