(Kredit imej: Design Den Homes Inc)

Saya pernah mendengar tentang pembeku dibiarkan terbuka dan kandungannya cair. Kawan telah kehilangan beratus-ratus ringgit barangan runcit apabila itu berlaku kepada mereka. Pencairan tidak sengaja adalah salah satu pertimbangan kami ketika kami membeli peti sejuk dada kami. Secara teorinya, pintu / tudung tidak boleh dibiarkan secara terbuka secara tidak sengaja, dengan itu mengurangkan risiko cair yang tidak disengajakan.

Walau bagaimanapun, tidak sampai kuasa gagal mencapai peti ais saya yang menyedari betapa lemahnya simpanan peti ais saya untuk mencairkan dan hilang.

Idea kehilangan semua masa, wang, dan makanan yang dilaburkan sememangnya amat sedih.

Jadi, apa yang anda lakukan untuk mengelakkan pencairan tidak sengaja?

Kebanyakan orang yang saya telah cakap telah mengalami kehilangan peti sejuk kerana pintu tidak ditutup dengan betul. Ini sering dipersalahkan pada anak-anak, tetapi saya tidak pasti itu selalu berlaku. Sama ada, ada perkara yang boleh anda lakukan untuk menjaga kandungan beku anda.

1. Gunakan kekunci.

Kebanyakan pembeku mempunyai kunci dan kunci. Gunakannya. Jika anda mengunci beku dalam setiap kali anda menutupnya, anda akan tahu bahawa ia telah ditutup dan dimeteraikan dengan betul. Anda juga akan menghalang kanak-kanak kecil yang tidak dibenarkan daripada menggali untuk popsikel.

2. Semak cam pintu penyejuk beku.

Suami saya sangat berguna dengan alat dan jentera. Dia telah melakukan pelbagai jenis penyelenggaraan ke pintu peti sejuk / peti sejuk selama bertahun-tahun dan menyelamatkan sejumlah wang. Bahagian peti sejuk yang telah digantikan lebih dari satu kali ialah cam pintu, sekeping yang membuat pintu ingin ditutup.

Sekiranya pintu pintu memakai peti sejuk atau pintu beku anda, ia akan tetap berfungsi atau mengambil usaha lebih keras untuk menutupnya. Beberapa dolar dan sedikit lemak elak akan memastikan bahawa pintu anda menutup dengan betul apabila anda meminta. Ia tidak akan hanya pop open willy-nilly selepas anda berfikir anda telah menutupnya.

3. Dapatkan penggera beku.

Pintu tertutup tidak dapat berbuat banyak terhadap kuasa atau kegagalan mesin. Pembeku anda mungkin mati hanya kerana.

Jika anda mempunyai penggera beku, anda akan mendapat amaran bahawa perkara-perkara menjadi terlalu panas di dalam penyejuk beku. Kami adalah sensor mudah dengan bunyi bip yang kuat, tetapi penggera freezer yang lebih baru akan memberitahu anda suhu dan bunyi apabila keadaan menjadi panas. Anda akan mempunyai masa untuk menyelesaikan masalah sebelum kehilangan aset beku anda.

Apabila kami menggunakan pembeku kami dengan potensi maksimal, kami meletakkan banyak stok di dalamnya, secara harfiah dan kiasan. Cair yang tidak sengaja boleh menghancurkan bajet anda – dan ketenangan pikiran anda. Ia patut melindungi pelaburan anda.