(Kredit imej: Christine Gallary)

Salah satu kelebihan utama pemanasan ialah anda tidak perlu memanaskan dapur anda, tetapi saya ingin meyakinkan anda bahawa jika anda memanggang kentang biasa atau manis, anda harus par-mendidihnya terlebih dahulu. Berikut adalah tiga sebab mengapa anda perlu melakukan langkah tambahan ini.

1. Walaupun Memasak

Memandangkan kentang adalah padat, sayur-sayuran akar berkanji, mereka perlu dimasak sepanjang jalan – tiada siapa yang mahu menggigit al dente kentang. Mendidih adalah cara terbaik untuk memasak secara merata, jadi jika anda memasak dengan cara yang paling dimasak sebelum memanggang, kentang hanya perlu memasak untuk sedikit lebih lama dan jangan menghidu risiko pengeringan oleh tinggal di grill terlalu lama.

2. Masa Memasak

Memasak kentang biasa dan manis boleh mengambil sedikit masa, terutamanya di panggangan. Jika anda memasak banyak perkara yang berbeza dan tidak mahu kentang untuk mengambil ruang grill berharga untuk masa yang lama, par-mendidih mereka akan mengurangkan masa memasak.

Apabila kita memasak perkara-perkara yang cepat memasak seperti stik pada waktu petang, mempercepatkan pemanasan kentang, terutamanya sejak kentang boleh direbus hingga satu hari lebih awal.

3. Perasa

Sekiranya anda mendidih kentang dalam air masin, mereka mendapat peluang untuk merendam rasa, dan anda boleh melemparkan kentang rebus dalam lebih banyak perasa seperti herba dan rempah-rempah semasa mereka hangat tetapi sebelum mereka mendapat panggang. Apabila anda membuangnya hanya terus ke gril bakar, hanya permukaannya menjadi berpengalaman.

Cara Par-Rebus Kentang untuk Memanggang

Par-mendidih pada dasarnya adalah perkara yang sama seperti mendidih, kecuali anda tidak merebus makanan sepanjang jalan. Letakkan kentang, potong atau keseluruhan, dalam periuk air sejuk masin dan masak sehingga mendidih. Kurangkan haba ke dalam reneh dan masak sehingga kentang hampir dimasak melalui – semak dengan memasukkan pisau paring ke dalam kepingan tebal dan ia harus pergi dengan agak mudah tetapi mempunyai sedikit perlawanan di tengah.

Apabila kentang dilakukan, longkang dan biarkan mereka sejuk dan kering sedikit. Hancurkan kentang dalam beberapa minyak zaitun, garam, dan herba atau rempah-rempah jika anda rasa suka petualangan untuk menambah sedikit rasa, kemudian panggang sehingga luarnya rangup dengan pengetahuan bahawa dalamnya akan lembab dan lembut!

Berkaitan

  • Resipi: Kentang Panggang Panggang