Soup Legume (Noodle) Yotam Ottolenghi

(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

Adakah anda jatuh cinta dengan kunyit? Ini rempah jeram yang kuat dan aromatik menambah satu tan rasa kepada resipi sambil memberikan manfaat kesihatan yang hebat.

Sama ada anda mempunyai balang ia bersembunyi di belakang pantri anda dan mahu menggunakannya, atau hanya mempunyai keinginan yang kuat untuk menambah lebih banyak rempah ke diet anda, resipi ini akan membantu anda dalam misi anda.

Anda tidak memerlukan banyak kunyit dalam resipi untuk mempunyai kesan yang kuat dari segi rasa dan warna. Menggulung melalui 19 Saya telah disenaraikan di sini, anda akan perhatikan bahawa setiap resipi berwarna kuning atau oren sedikit kerana rempah.

Terdapat beberapa bentuk kunyit yang diperlukan dalam memasak: rempah tanah kering, kepingan keseluruhan kering, dan segar. Berikut adalah panduan ringkas mengenai perbezaan antara ketiga-tiga, dan cara menggunakannya dalam masakan anda.

Jika anda mencari idea yang lebih umum tentang bagaimana untuk mengambil lebih kunyit, panduan kunyit ini juga sangat membantu.

Baca lebih lanjut: 7 Cara Makan (& Minum!) Kunyit

1. Cider Kebakaran

(Kredit imej: Emily Han)

Minuman super pedas ini menggabungkan lobak segar, bawang putih, bawang, halia, lada chili, kunyit, sitrus, dan herba (seperti pasli, rosemary, dan thyme). Gila, kan? Musim sejuk musim sejuk anda tidak akan tahu apa yang memukulnya.

2. Bryant Terry’s Curried Corn dan Nasi Kelapa

(Kredit imej: Melissa Ryan)

Hidangan sebelah vegan dari Bryant Terry termasuk satu tan rempah-rempah dalam jagung, termasuk 2 sudu kunyit. Letakkan nasi kelapa yang lazat dan dapatkan kebahagiaan sejati.

3. Kek Kembang Bunga Yotam Ottolenghi

(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

Kek cauliflower dari Yotam Ottolenthi adalah lebih dari Instagram. Adakah anda mencubanya? Anda pada dasarnya boleh membenarkan makan untuk makan apa-apa, dan panasnya panas atau pada suhu bilik.

4. Kari Ayam Kelapa Kerala

(Kredit imej: Faith Durand)

Resipi ayam cantik ini datang bersama-sama dengan bantuan periuk tekanan anda. Terdapat hanya satu sudu teh kunyit dalam resipi ini, tetapi ia melds super baik dengan rempah lain.

5. Spiced Yellow Dal dengan Beras (Kitchari)

(Kredit imej: Sara Kate Gillingham)

Resipi ini mengubah kekacauan kacang dan nasi menjadi sesuatu yang layak untuk makan malam. Jika anda menginginkan sesuatu yang murah dan lazat dan penuh rempah, ini adalah hidangan untuk anda.

6. Creamy Curried Cauliflower Curried

(Kredit imej: Megan Gordon)

Semua orang tahu kembang kol adalah sayuran yang paling ajaib. Seperti tauhu, ia mengambil semua perkara di sekelilingnya dan menjadikannya lebih baik. Hanya 1/2 sudu teh kunyit membuat sup ini berwarna kuning oranye keemasan.

7. Sup Ikan Legume (Noodle) Yotam Ottolenghi

(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

Ottolgenhi diilhamkan oleh masakan Parsi untuk resipi ini. Sup itu cukup tebal dengan sendirinya bahawa anda boleh melangkaui mi dan ia akan tetap menyenangkan.

8. Kembang engkol dengan Halia, Kunyit, dan Cumin

(Kredit imej: Emily Han)

Kunyit dan kembang kol adalah BFF, dan resipi ini membuktikan hubungannya. Anda membakar stik pada dapur, taburkannya dengan campuran rempah, dan kemudian panggang. Sangat mudah, kan? Hidangkan dengan ketumbar dan quinoa.

9. Sunshine Smoothie dengan Kelapa, Clementine dan Kunyit

(Kredit imej: Emily Han)

Rasa sedikit di bawah cuaca? Smoothie ini dikemas dengan vitamin C dan kunyit akan membantu anda menunggang ribut.

10. Parsi Herb Frittata (Kuku Sabzi)

(Kredit imej: Emily Han)

Parsli segar, cilantro, chives, dan dill adalah bintang resipi ini, walaupun anda boleh menggantikan daun bawang, daun bawang, tarragon, bayam, atau sayur-sayuran lembut lain yang ada di tangan anda. Kunyit menambah sentuhan warna yang bagus kepada keseluruhan hidangan.

11. Ayam Maghribi dengan Lemons Dipelihara

(Kredit imej: Alexis Buryk)

Resipi ayam yang sangat memuaskan ini penuh dengan lemon, zaitun, dan satu tan rempah. Keseluruhannya adalah sepenuhnya pemanasan dan sempurna untuk pesta makan malam.

12. Butternut Squash & Coconut Curry

(Kredit imej: Vanessa Barrington)

Kali berikutnya anda mempunyai squash raksasa yang menatap anda di dapur anda, menjadikannya kari wangi ini.

13. Bowl Nasi Liar dengan Kari Lentil Merah dan Bayam

(Kredit imej: Karen Biton-Cohen)

Makan tengah hari, adakah anda? Mangkuk bijirin ini tidak mengganggu. Anda tidak boleh salah dengan kari lentil.

14. Musuh Tauhu Barat Daya

(Kredit imej: Megan Gordon)

Rempah-rempah tauhu adalah resipi yang hebat untuk mempunyai poket belakang kerana mereka sangat mudah dan sering dapat menipu walaupun pengaduan tauhu yang paling bersemangat untuk duduk untuk sarapan pagi yang enak,.

15. Superfood Baked Potato

(Kredit imej: Faith Durand)

Sekiranya anda membuat makanan keseluruhan yang khusus untuk makanan “super”, anda lebih baik percaya bahawa anda perlu memasukkan kunyit. Bahan kuning yang meleleh dari kentang? Itu kunyit dicampur dengan yoghurt.

16. Teh Turmeric-Ginger

(Kredit imej: Emily Han)

Ini adalah resipi yang paling mudah yang mempunyai ciri kunyit. Hanya menggabungkan air, kunyit, halia, dan mungkin beberapa susu dan madu jika anda berada dalam perkara yang sama. Sempurna untuk musim selesema.

17. Paneer Mughlai Curry

(Kredit imej: Michelle Peters-Jones)

Resipi ini amat mudah disesuaikan. Sekiranya anda ditekan mengikut masa, atau jika anda ingin versi resipi yang lebih ringan, terdapat arahan untuk membuatnya berlaku.

18. Popeye Pesto Tofu Scramble

(Kredit imej: Megan Gordon)

Perarakan tauhu yang lazat ini termasuk pesto buatan sendiri dan kunyit untuk rasa dan warna tambahan. Hidangkannya di dalam tortilla atau makan dengan lurus.

19. Lamb Korma

(Kredit imej: Bridget Pizzo)

Gabungkan kambing, santan, dan semua rempah di apartmen anda, dan inilah hasil akhir. Ia adalah hidangan yang hebat untuk membuat lebih awal daripada masa dan berkhidmat di pesta.