Tidak ada masa seperti itu apabila anda merasai hidangan Asia yang anda buat di rumah dan mengepam penumbuk anda di udara kerana ia rasanya sama seperti keluar! Ia tidak sukar untuk mendapatkan rasa yang sahih itu; semua yang diperlukan adalah bahan yang tepat. Menyimpan stok penuh Asia seolah-olah menakutkan, tetapi dengan hanya 15 bahan asas, anda boleh membuat pelbagai jenis resipi dari China, Jepun, Korea, Vietnam, Thailand dan seterusnya..

Nota: senarai ini tidak meliputi ramuan untuk memasak India; Untuk itu, periksa panduan kami untuk ramuan dan perisa India.

 1. Sos soya dan / atau tamari: Gunakan kicap sebagai garam semasa sup perasa, nasi goreng, berpakaian atau mencelupkan sos. Tamari bebas gluten bagus jika anda memasak secara tetap untuk pemakan bebas gluten, tetapi bukan keperluan lain..
 2. Cuka beras: Cuka ringan untuk membuat vinaigrettes, marinades atau mencelupkan sos.
 3. Sos ikan: Funky dan sangat penting apabila memasak makanan Thai atau Vietnam, terutamanya dalam sos goreng, sos dan sos mencelup. (Anda juga boleh cuba membuat versi vegan anda sendiri.)
 4. Sos cili, seperti sriracha atau sos bawang putih cabai: Satu sos cili botol adalah cara mudah untuk menambah haba dan sedikit lagi rasa kepada apa-apa hidangan, dari sup ke salad mi.
 5. Sos tiram: Sos yang manis dan sedap ini menambah kekayaan umami kepada sayur-sayuran yang sederhana. Versi vegetarian dibuat dengan cendawan dan bukan ekstrak tiram.
 6. Santan: Sapi dan kaya, santan kalengan menambah rasa yang indah dan tekstur halus untuk kari, sup dan marinades.
 7. Pes kari: Pedas, dengan kedalaman luar biasa, tiada apa yang boleh berlaku di kari Thai.
 8. Pesanan Miso: Pisau miso serba boleh boleh digunakan dalam sup miso klasik, digunakan untuk membuat perapisan Jepun untuk ikan atau daging, atau bahkan ditambah kepada resipi bukan Jepun yang memerlukan sedikit lebih oomph.
 9. Minyak wijen bakar: Dengan rasa sayuran yang khas, minyak wijen melancarkan pembalut, mencelupkan sos dan marinade, sering mengambilnya dari “Ya, itu bagus” kepada “Di mana saya boleh mendapatkan sebotol itu untuk membuang semua yang saya makan?”
 10. Wain beras, seperti minuman keras: Sama seperti wain putih dalam masakan Perancis, ia hanya memerlukan sedikit wain beras untuk menambah satu lagi dimensi rasa kepada sup, memasak sos dan marinades. Ia sangat penting dalam memasak Jepun.
 11. Nasi: Walaupun setiap hidangan mempunyai iringan beras tradisional, tidak ada keperluan untuk menjaga mereka semua, jadi saham apa sahaja yang anda suka. (Nasi putih melati Thai dan nasi merah pendek bijirin adalah staples peribadi saya.) 
 12. Mie: Anda juga tidak perlu menyimpan sedozen jenis mi di tangan, jadi saham satu atau dua jenis yang anda suka dan jangan takut untuk menukar dalam mi udon Jepun dalam resipi sup Cina, atau buat penggantian lain. (Semak panduan ini kepada 11 jenis mi Asia untuk mendapatkan maklumat lanjut.)
 13. Halia segar: Kacau, kacau, potong ke dalam duit syiling dan gunakannya untuk membuat marinades Korea, sup Cina, Thai mencelupkan sos dan banyak lagi.
 14. Limes: Gigit jeruk segar sangat penting dalam masakan Thailand dan Vietnam.
 15. Cilantro: Suka atau benci, cilantro adalah rasa utama dalam banyak masakan Asia. Jika itu yang terakhir, mungkin kebiasaan memasak Asia yang baru akan memberi anda penghargaan yang diperbaharui untuk ramuan kontroversial ini. Atau mungkin tidak. Pembenci akan membenci.
Adakah kita terlepas apa-apa staples masakan kegemaran Asia anda? Apa yang anda ingin teruskan untuk memasak masakan Cina, Korea, Jepun, Thai, Vietnam, atau lain-lain Asia?

Berkaitan: Panduan Pemula untuk Makanan Kacang Hebat: Makanan Pantas, Sihat dari Wajan

(Imej: Lihat jawatan yang dikaitkan untuk kredit imej penuh)