‘Musim ini bagi mereka yang memaparkan kotak matzo mengagumkan untuk mengagumkan hujung lorong kedai runcit. Sekiranya anda merayakan Paskah, anda mungkin sudah membeli kotak anda dan bersedia untuk pergi. Pasti, sekeping keju krim dan sedikit lox semua baik dan baik, tetapi anda boleh mengambil permainan matzo anda lebih jauh. Berikut adalah 10 cara kegemaran kami untuk menggunakan roti rata yang tidak beragi.

(Kredit imej: Faith Durand)

1. Sup Ayam dengan Biji Mato-Shiitake Matzo

Lembu, cendawan, dan thyme memberikan bola matzo ini sentuhan keanggunan dalam mangkuk sup tradisional.

(Kredit imej: Terapi Apartment)

2. Sup Bola Bola Matzo Vegetarian

Apa yang menjadikan bola matzo dalam versi vegetarian sup klasik yang istimewa ini adalah penambahan sedikit garam truffle, yang memberi mereka rangsangan rasa yang enak.

(Kredit gambar: Courtesy of Janna Gur)

3. Ladang Herba dan Daging Syria (Ijeh B’Lahmeh)

Latkes ini dibuat dengan daging lembu dan herba segar daripada kentang, dan dipegang bersama dengan hidangan matzo, menjadikannya cukup enak untuk bergerak ke tengah-tengah pinggan. Hidangkan mereka dengan tahini, biji tomato, dan bawang merah.

(Kredit gambar: Coco Morante)

4. Daging Bebola Domba dengan Sos Lemon

Bola bakar sering dibentuk dengan serbuk roti, tetapi di sini mereka diganti dengan hidangan matzo untuk menjadikan mereka mesra Paskah. Sos dekaden dan tajam mirip dengan Hollandaise, tanpa mentega.

(Kredit imej: Kimberley Hasselbrink)

5. Lamb Chops dengan Pesto Croute

Daging domba ini pasti layak untuk mengambil peringkat tengah pada hidangan Paskah anda. Pesto “kerak” adalah campuran herbil dan kemangi yang dibombardir bersama kacang pinus dan makanan matzo.

6. Coklat Matzo Morsels Dorie Greenspan

Kue-kue ini tidak berfungsi dengan baik di dalam peti sejuk selama empat hari, tetapi kami ragu-ragu bahawa anda memerlukan masa yang lama untuk memakan semua.

(Kredit imej: Sarah E Crowder)

7. Matzo Granola dengan Vanilla & Almonds

Walaupun kayu manis ini dan granola yang dibumbui buah pelaga adalah sempurna berbanding yogurt atau dalam mangkuk yang disiram dengan susu, ia boleh dimakan dengan sebaik-baiknya.

(Kredit imej: Quentin Bacon)

8. Bagaimana Membuat Creamy, Crunchy Matzo Brei

Buat matzo klasik ini manis atau masin, bergantung pada mood anda. Jika anda rasa manis, topinya dengan banyak gula-gula kayu manis, sirap maple, atau sebotol jem. Untuk versi yang lazat, gunakan matzo masin dan topinya dengan herba segar dicincang, keju parut, atau salmon asap.

(Kredit imej: Leela Cyd)

9. Matzo Brei dengan Pisang dan Pecans

Pembiakan matzo manis ini mungkin tidak klasik, tetapi ia pasti lazat. Nikmati ia untuk sarapan pagi, selesai dengan yoghurt, dan sajikan dengan cawan besar kopi.

(Kredit imej: Karen Biton-Cohen)

10. Chocolate Caramel Matzo rapuh

Rasa seperti permen ini adalah kegemaran Paskah bagi ramai orang. Jangan ragu untuk bersenang-senang dengan topping, bertukar keluar kacang-kacangan yang dicincang untuk coklat putih atau kerepek mentega kacang, halia pudar, atau sekadar taburi garam laut yang beracun.