(Kredit imej: Christine Gallary)

Sup biasanya hidangan yang dimasak dengan lambat, dan satu di mana semua elemen dan perisa datang bersama-sama dengan masa. Terdapat beberapa perkara, bagaimanapun, yang perlu ditambah pada sup pada saat-saat akhir untuk membantu mengekalkan integriti penambahan dan mengekalkan tekstur sup anda. Berikut adalah senarai sepuluh perkara yang tidak perlu ditambah kepada sup sehingga minit-minit terakhir sebelum disajikan.

Ternyata, topping sup rasanya seperti crouton, keripik tortilla, bacon, atau kerupuk tiram ditambah di atas meja supaya mereka tidak berubah menjadi kotor, tetapi di sini ada sepuluh lagi bahan yang harus menunggu juga!

Pho Vegetarian (Sup Mie Vietnam)

(Kredit imej: Emily Han)

  1. Herba Segar – Rempah-rempah segar menambah perisa herba yang cerah yang melengkapkan perisa sup yang dimasak dengan perlahan. Bergantung pada herba, ia juga boleh menambah satu masalah baru, jadi taburkan mereka pada saat-saat akhir. Pengecualian adalah herba berkayu seperti thyme dan rosemary – masak ini ke dalam sup untuk mengekstrak rasa mereka, kerana mereka tidak menyenangkan untuk makan mentah.
  2. Keju – Keju mengandungi minyak yang memisahkannya apabila dipanaskan, jadi sebaiknya jangan menggerakkannya terlalu awal. Jika anda membuat sup berasaskan keju, seperti broccoli cheddar, masak sepenuhnya sup, kemudian kacau di keju di luar panas sementara sup masih panas. Taburkan keju keras seperti Parmesan ketika melayani (walaupun meringis kulit Parmesan dalam supnya enak untuk perasa).
  3. Makanan laut – Kebanyakan makanan laut menjadi sukar dan karet jika dimasak terlalu lama, jadi dapatkan asas sup anda sebelum anda menambah udang, ikan, atau kerang-kerangan anda untuk meremehkan beberapa minit sebelum berkhidmat.
  4. Sos panas – Zing yang cerah dari saus panas memenuhi sup tanah, tetapi jika anda meletakkannya terlalu awal, ia tidak akan menjadi kuat. Hanya letakkan botol sos sos panas di atas meja!

Bakar Sup Kentang Dengan Bacon, Scallions & Cheddar

(Kredit imej: Emma Christensen)

  1. Scallions – Gigit jerung pedas adalah baik untuk merasakan sup rasa yang ringan, tetapi ia akan hilang jika ditambah terlalu lama. Plus warna hijau yang terang kelihatan cantik di atas, jadi tunggu sehingga berkhidmat.
  2. Pestos – Pestos dan saus herba lain perlu dihidupkan pada saat-saat akhir atau berkhidmat di sebelah untuk memelihara warna dan rasa segar mereka, yang membantu untuk membezakan dengan rasa yang lebih disentuh sup.
  3. Cuka – Sentuhan cuka membawa sup seperti lentil atau kacang pea ke kehidupan, tetapi cuka berfungsi dengan baik pada akhirnya, dan anda tidak perlu sama ada sama ada sama ada.
  4. Yogurt, Sour Cream, dan Crème Fraîche – Susu tenusu seperti yogurt, krim masam, dan creme fraîche boleh menambah keasaman krim ke sup, tetapi boleh membeku dan tidak menyenangkan jika dimasak lebih panas untuk terlalu lama, jadi pusar ini dalam terakhir.
  5. Telur – Sekiranya anda melakukan sup telur telur atau rebus telur dalam sup, rebus telur pada saat akhir atau mereka akan menghidupkan karet, sulfur dan tidak menyenangkan.
  6. Citrus – Citrus zest, jus, dan minyak kehilangan potensi apabila dipanaskan, jadi tambahkannya tepat sebelum berkhidmat untuk mengimbangi rasa dalam sup anda.