(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Simpan beberapa botol atau tin soda kelab yang tersimpan di dalam peti sejuk anda dan ketahui bahawa jika seorang teman jatuh atau anda hanya mengalami hari yang buruk, koktel yang mudah boleh dicambuk dalam masa yang singkat. Air bergelora boleh mengubah hampir semua botol minuman keras dari koleksi anda menjadi koktail yang sesuai untuk acara apa pun. Berikut adalah 10 kegemaran kami.

1. Sweet Vermouth + Club Soda

Vermouth manis jarang mendapat masa bermain sendiri, yang memalukan, kerana terlalu enak untuk disembunyikan di Negroni atau Manhattan. Carpano Antica adalah satu jenama tertentu yang saya sukai bersendirian, dengan apa-apa kecuali percikan soda kelab, dan mungkin sentuhan oren – ia manis tetapi kering, kompleks namun menyegarkan.

Berkaitan: Memahami Dunia Vermouth: The Sweet Side

2. Campari + Club Soda

Campari yang pahit membuat gerak (aka boozy) Negroni, tetapi ia juga boleh membuat aperitif ringan apabila dinikmati bersendirian dalam gelas selesai dengan kelab soda.

Berkaitan: 5 Classic Campari Cocktails

3. Sweet Vermouth + Campari + Club Soda

Atau bawa koktel di atas bersama-sama dan anda mempunyai koktel yang mempunyai nama sendiri: Americano. Ia adalah apa yang saya sampaikan semasa pizza malam berada dalam kerja-kerja di apartmen saya setiap minggu dan saya mencadangkan anda mengikuti. Kemanisan vermouth memainkan kepahitan Campari, sementara soda kelab menyimpan perkara-perkara yang ringan dan cerah.

Dapatkan resipi: The Americano

4. Vodka + Cranberry Juice + Club Soda

Pasti, vodka-soda adalah koktail di dalamnya sendiri, tetapi tambahkan sedikit jus cranberry di sana dan saya akan berhujah apa yang anda miliki adalah sesuatu yang lebih baik. Malah, apa yang anda miliki dipanggil Cape Codder, terutamanya jika anda selesai dengan baji kapur.

Berkaitan: Apa Vodka kegemaran anda – dan mengapa?

5. Gin + Lime Juice + Club Soda

Yang satu ini juga mempunyai nama. Ia dipanggil Gin Rickey, yang hanya menyeronokkan untuk dikatakan dan lebih menyeronokkan untuk diminum kerana ia sangat sempurna dan menyegarkan.

Dapatkan resipi: Gin Rickey

(Kredit imej: Terapi Apartment)

6. Lillet + Club Soda

Aperitif berasaskan wain Perancis datang dalam variasi warna merah, merah, dan putih dan mereka semua cantik. Masing-masingnya adalah cahaya, citrusy, dan hanya sentuhan pahit. Mereka boleh dinikmati semua mereka dengan apa-apa tetapi beberapa kiub ais, tetapi saya suka menambah percikan soda kelab untuk gelembung.

Baca lebih lanjut: Satu lagi perkara Perancis Adakah Lebih Baik

7. St. Germain + Juice Apple + Club Soda

St Germain adalah minuman keras penari yang manis dan bunga. Apple adalah pasangan semula jadi untuk kedua-dua perisa ini, manakala soda kelab menyimpan perkara-perkara daripada merasa terlalu manis.

Berkaitan: Trend Spotlight: St. Germain Elderflower Liqueur

8. Bitters + Club Soda

Sekiranya anda sedang mencari koktel yang sangat rendah alkohol, anda tidak boleh melihat lebih banyak daripada minuman keras dan soda kelab. Sesetengah tanda-tanda pengsan biasanya ditambah kepada koktail yang lebih klasik seperti Sazerac atau Old Fashioned, tetapi pengecut adalah cukup rumit untuk dinikmati dalam apa-apa lebih daripada segelas soda kelab sejuk.

Baca lebih lanjut: Soda dengan Bitters: Mudah dan Menyegarkan

9. Tequila + Juice Grapefruit + Club Soda

Sepupu yang kurang dikenali untuk margarita, Paloma boleh dibuat dengan hanya soda tequila dan limau gedang atau dengan jus limau gedang segar dan soda kelab. Saya lebih suka pilihan kedua, kerana tiada apa yang boleh mengalahkan jus segar, yang boleh dimasak dengan rasa dengan sirap sederhana jika anda begitu cenderung.

Dapatkan resipi: The Paloma

10. Whiskey + Jam + Club Soda

Ambil jem kegemaran anda – sama ada pic, aprikot, raspberi, atau rajah – kacau sebati ke dalam segelas wiski kegemaran anda – sama ada bourbon, rye, atau Scotch – sehingga ia larut. Kemudian bahagian atasnya dengan soda kelab. Jam dan soda kelab mengambil kelebihan semangat coklat itu dan menjadikannya lebih banyak buah dan menarik.

Berkaitan: Apa Perbezaan Antara Whisky dan Bourbon?