Seorang ahli keluarga kelp, kombu adalah ramuan serbi serbaguna yang menyediakan hidangan dengan rasa umami, nutrien, dan mineral. Kombu kering boleh digunakan untuk membuat sup, ditambah kepada kacang-kacangan untuk menjadikannya lebih mudah dihadam, dan dimakan dalam salad.

Kebanyakan kombu berasal dari Hokkaidō, Jepun. Ia juga ditanam di Korea, di mana ia dikenali sebagai dashima, dan China, di mana ia dikenali sebagai haidai. (Maine kelp adalah sama dan boleh digantikan untuk kombu.) Kumbu yang asid dan halus manis, kombu mengandungi asid glutamat (asas monosodium glutamat, atau MSG), yang meningkatkan rasa dan mengeluarkan protein.

Kombu kering boleh ditemui di pasar Asia Timur dan kedai makanan kesihatan. Jalur sering ditutup dengan serbuk putih dari garam semulajadi. Cubalah dengan kain lembap sebelum memasak. Simpan kombu dalam bekas kedap udara dari cahaya matahari dan kelembapan.

Berikut adalah beberapa cara kegemaran kami untuk menggunakan sayuran laut ini:

Untuk membuat sup vegetarian. Kombu boleh digunakan untuk membuat sup cahaya untuk sup Asia seperti miso, sup mi, dan sup tauhu. Untuk membuat satu kuar kaldu, isi sebuah periuk dengan 4 cawan air dan satu kombiti 4-6 “Tutup dan simmer selama 20 minit. Masukkan kicap jika dikehendaki (Gunakan kombo resipi dalam resipi lain).

Untuk membuat dashi. Kombu digabungkan dengan bonito untuk membuat dashi, stok penting yang digunakan dalam masakan Jepun.

Untuk melembutkan kacang. Asid amino dalam kombu membantu melembutkan kacang dan menjadikannya lebih mudah dicerna. Masukkan 4-6 “kombu ke dalam periuk biji masak. Selepas satu atau dua jam, kombu akan hancur apabila dikacau. (Sebarang potongan liar harus cukup lembut untuk dimakan, atau anda boleh mengeluarkannya.)

Dalam stews. Gunakan kombu untuk meningkatkan rasa sayuran sayur. Ia sangat baik dengan sayuran akar seperti lobak, parsnips, dan lobak.

Dalam salad. Letakkan kombu dalam periuk, tutup dengan air, dan reneh selama sejam atau sehingga lembut. Potong potongan dan tambah kepada salad.

Sebagai perasa. Kombu panggang dalam kuali yang kering di atas api sederhana hingga garing. Gosokkan atau digiling ke dalam serbuk dan gunakannya sebagai pengganti garam. Taburkan dengan bijirin, tahu, dan sayur-sayuran.

Adakah anda mempunyai cadangan lain??

Berkaitan: Cara Menikmati Pantry Vegetarian (atau Vegan)

(Imej: Ahli Flickr FotoosVanRobin dilesenkan di bawah Creative Commons)