Tu B’Shvat adalah cuti yang berlaku pada akhir Januari / awal Februari dan merupakan perayaan pokok itu. Menurut Alkitab Yahudi, hari ini dianggap sebagai hari jadi pokok dan digunakan untuk menandakan tahun fiskal yang baru. Tu B’Shvat meminjamkan diri dengan baik kepada anak-anak, memberi mereka peluang untuk makan buah-buahan kering dan menarik gambar-gambar pokok dan buah-buahan dan buah beri. Tetapi dalam dekad yang lalu atau lebih, alam sekitar telah memperuntukkan Tu B’Shvat sebagai cara yang baik untuk mengenali tradisi lama di kalangan orang Yahudi untuk menyambung ke tanah, dan untuk menghormati alam.

Lebih sedekad yang lalu, seorang kawan di San Francisco membuat saya tertarik dengan gagasan menggunakan seder untuk menceritakan kisah, menyanyi, dan merayakan makan buah-buahan, kacang-kacangan dan beri dan minum arak.

Saya telah menjadi tuan rumah mereka setiap tahun sejak. Ritual termasuk makan buah-buahan dan kacang-kacangan dalam empat kategori berturut-turut:

• Kulit tidak boleh dimakan dan teras boleh dimakan
• Luar yang boleh dimakan dan teras dalaman yang tidak boleh dimakan
• Boleh dimakan sepanjang
• Buah yang baru

Keempat kategori ini sesuai dengan empat gelas wain yang tumbuh semakin gelap dari putih ke merah sepanjang malam. Saya suka mempunyai semua orang duduk di kusyen di lantai ruang tamu saya, dan kemudian saya meletakkan berpuluh-puluh mangkuk kecil dan pinggan penuh barang-barang sedap untuk ritual. Satu-satunya bahagian yang sukar untuk saya ialah saya terpaksa membeli kebanyakan buah-buahan ini musim kerana musim sejuk di NYC tidak begitu banyak sumber tempatan yang banyak.

Saya cuba membuat satu hidangan berasaskan buah yang hangat dan saya sentiasa menyediakan banyak keju dan keropok supaya ada perkara untuk snek yang bebas ritual. Hidangan hangat biasanya memotong persimmons panggang dengan pengurangan balsamic dan keju kambing tetapi persimmons tahun ini tidak dapat ditemui. Saya membuat perkakas epal epal.

Senang mengisi rumah saya dengan banyaknya. Dan ia begitu hebat untuk menghabiskan malam mengangkat modus operandi saya ke tempat yang rohani. Merenung dan menyambung kepada sumber makanan, mengenali kerapuhan, tetapi juga daya tahan yang hebat dari alam, memakan makanan ringan yang sihat, dan menikmati apa yang berlaku apabila semua kawan-kawan yang berlainan bersama datang bersama untuk petang ritual dan refleksi.

(Imej: Jill Slater)