Berikut adalah soalan yang menyedihkan dari Emily, yang perlu memasak satu tangan untuk sementara waktu. Boleh awak bantu dia?

Saya memerlukan sedikit bantuan! Saya memecahkan pergelangan tangan saya – pada tangan dominan saya, sudah tentu – dan saya menghadapi masalah mencari sesuatu yang boleh saya masak dengan satu tangan. Jempol saya sepenuhnya tidak bergerak dan akan berlangsung selama beberapa minggu. Saya mempunyai penyakit celiac, jadi hidup dalam pengambilan keluar dari soalan.

Apa yang boleh saya buat satu tangan? Saya bosan dengan tamales beku dari Trader Joe.

Emily, itu kasar! Anda mempunyai simpati kami. Hanya satu tangan di dapur tidak mudah; seperti yang kita fikir melalui pelbagai cadangan resipi yang kita terus menimbulkan masalah.

Perkara pertama yang perlu anda lakukan ialah mengamalkan teknik retak telur tangan satu tangan anda!

• Video: Cara Memecahkan Telur Dengan Satu Tangan – Ini sangat mengagumkan pada bila-bila masa dan kemahiran akan berfungsi dengan baik. Telur ayam dengan herba adalah makan malam cepat yang baik pada bila-bila masa, dan mereka cukup mudah dibuat dengan satu tangan.

Juga, kami fikir ini adalah masa yang baik untuk selesa dengan ketuhar anda. Banyak teknik stovetop benar-benar memerlukan dua tangan, serta periuk dan kuali berat yang sukar untuk bergerak dengan hanya satu tangan. Ia tidak selamat untuk mendidih kentang, contohnya, dalam periuk besar kemudian cuba memindahkannya dari satu tangan dapur.

Tidak, kami fikir anda harus menggunakan broiler dan ketuhar anda. Sebagai contoh, anda boleh membeli makanan ikan dan marinate mereka dalam sedikit kicap. Letakkan di bawah broiler untuk makan malam yang cepat. Anda juga boleh melakukan ini dengan tauhu. Cuba resipi ini:

• Resipi: Halia dan Cilantro Baked Tilapia
• Tauhu Bakar

Dan petua di sini juga:

• Cara Memasak Hidangan Ikan dengan Satu Tangan

Dan semasa anda mungkin ingin berhenti makan burritos Trader Joe, jangan berhenti membeli-belah di TJ dan bahan makanan lain dengan pilihan sayur sayuran beku. Sukar untuk memotong banyak sayuran satu tangan, tetapi TJ mempunyai campuran sayur-sayuran yang lazat, seperti kacang hijau pedas dan wortel halia. Jika ini adalah OK untuk anda makan, nutrisi, maka mereka membuat makanan yang baik walaupun mereka sendiri. Edamame membuat snek yang hebat, juga susu yogurt dengan jem atau madu.

OK, ada idea dari kami. Sebarang petua dari pembaca?

Soalan seterusnya?

Berkaitan: Soalan Baik: Makanan untuk Diet Candida?

(Imej: ahli Flickr Scott Butner yang dilesenkan untuk kegunaan di bawah Creative Commons)