Selamat datang ke Perdebatan Besar, di mana kita mempertimbangkan kontroversi pemakanan terbesar masa kita. Matlamat kami bukan untuk memberitahu anda apa yang perlu difikirkan atau dilakukan, tetapi untuk membentangkan kedua-dua belah isu-isu panas, seperti kopi (adakah baik untuk anda?) Dan sarapan pagi (hidangan paling penting hari ini). Apa yang dikatakan? Siapa yang mengatakannya? Kemudian terserah anda untuk membuat keputusan sendiri.

Jika anda mencari bukti bahawa daging merah membunuh anda, tidak ada kekurangan tajuk utama. Berikut adalah persampelan ringkas dan tidak lengkap: “Red Alert on Red Meat” (Masa, 2001); “Mati untuk Beberapa Daging Merah? Anda Boleh” (Washington Post, 2009); “Daging Merah Berkaitan dengan Kanser dan Penyakit Jantung” (New York Times, 2012); “Daging Berkaitan dengan Risiko Kanser Tinggi, W.H.O. Cari Laporan” (New York Times, 2015); “Makan terlalu banyak daging merah ‘boleh menghidupkan badan,” kata penyelidik “(The Guardian, 2016); Daging Merah Terikat kepada Risiko Diverticulitis (New York Times, 2017).

Kita boleh melakukan ini sepanjang hari!

Namun ada kedutan, yang banyak kajian lain mencadangkan daging merah bukan sahaja tidak akan membunuh anda, tetapi mungkin bahkan menjadi baik untuk anda. Kajian 2012 dalam American Journal of Clinical Nutrition menunjukkan bahawa makan daging tanpa lemak mungkin sebenarnya mengurangkan risiko penyakit jantung. Pelbagai kajian telah menunjukkan gemuk, diet seperti Atkins menjadi sangat berkesan untuk penurunan berat badan. Dan kemudian terdapat pelbagai manfaat kesihatan lemak haiwan tepu.

Terdapat cukup bukti yang bertentangan (dan kerap, dan sering cacat) untuk meninggalkan orang yang sangat keliru, dan juga lapar. Sekiranya kita mengawasi burger hamburger yang organik, kita perlu menuai? Sekiranya kita makan lebih banyak hamburger? Adakah kita makan hanya bilangan hamburger yang betul? Adakah ia sama penting sekali?

Untuk kepentingan kedua-dua rasa dan panjang umur, marilah kita meneliti bukti.

Kes Terhadap Daging Merah

Daging Merah dan Kanser

Analisis 2012 menunjukkan penggunaan daging merah untuk “dikaitkan dengan peningkatan risiko kematian akibat kanser dan penyakit jantung,” Times melaporkan – dan lebih banyak daging merah yang anda makan, kajian itu mendapati, semakin besar risiko. Risiko “kanser” yang tidak spesifik, misalnya, naik 10 peratus untuk peningkatan daging tiga kali sehari. “Apabila anda mempunyai nombor-nombor ini di hadapan anda, itu cukup mengejutkan,” kata penulis utama kajian itu, profesor Harvard Frank B. Hu, memberitahu Times.

Kajian-kajian lain mencadangkan mungkin, jika kadangkala rapih, korelasi antara daging merah dan kanser payudara, daging merah dan kanser perut, dan kanser daging dan pankreas. Tetapi mungkin kanser yang paling berkaitan dengan daging merah adalah kanser kolon.

“Makanan yang kurang merah lebih baik,” Dr. Walter Willett, profesor epidemiologi dan pemakanan di Harvard School of Public Health, memberitahu Time pada 2001. “Paling banyak, ia perlu dimakan hanya sekali-sekala. untuk makan daging merah sama sekali. ” Kajian Willett, yang pertama kali diterbitkan dalam The New England Journal of Medicine, menunjukkan bahawa wanita yang makan kambing, daging sapi, atau daging babi setiap hari sebagai hidangan utama adalah dua setengah kali lebih cenderung untuk mengembangkan kanser usus besar daripada mereka kurang karnivorous rakan.

Dan itu bukanlah satu-satunya kajian untuk menjalin hubungan antara daging merah dan kanser kolon: Sebuah meta-analisis meta-2015 yang terdiri daripada 10 analisis meta yang berbeza, semua melihat hubungan antara daging merah dan kanser kolon, akhirnya menyimpulkan bahawa “daging merah dan daging diproses secara meyakinkan meningkatkan risiko kanser kolorektal sebanyak 20 hingga 30 peratus. ”

Pada tahun yang sama, Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengumumkan keputusan mereka: Mereka mendapati “bukti yang mencukupi” bahawa daging yang diproses daging (ham anda, daging anda, anjing panas anda) boleh meningkatkan risiko kanser kolon. Kesimpulan panel WHO untuk daging merah yang tidak diproses kurang pasti: Ia “mungkin” karsinogen berdasarkan “bukti terhad”.

Daging Merah dan Penyakit Jantung

Tetapi ia adalah kebimbangan mengenai hubungan antara daging merah dan penyakit jantung yang meletakkan daging merah di bawah mikroskop di tempat pertama. Pada Thrillist, Jody Berger menceritakan sejarahnya, tetapi versi pendeknya ialah: Pada tahun 1950-an, ahli fisiologi di University of Minnesota bernama Ansel Keys menyedari bahawa ahli perniagaan Amerika – yang, dengan kekayaan dan keadaan, boleh makan cukup banyak apa sahaja yang mereka mahu, bila-bila masa yang mereka mahu – mendapat banyak penyakit jantung koronari, tetapi rakan-rakan Eropah mereka tidak.

Beliau dan pasukannya memulakan kajian Tujuh Negara Kajian, yang cuba memahami kemungkinan hubungan antara diet dan penyakit jantung, dan mendapati bahawa lelaki di Itali dan Greece makan lebih banyak daging merah daripada rakan-rakan Amerika mereka, dan juga sepertinya kadar penyakit jantung yang lebih rendah.

Walaupun kajian itu tidak menunjukkan bahawa tidak makan daging merah bertanggungjawab untuk tidak mendapat penyakit jantung – ia menunjukkan korelasi, bukan penyebab – idea itu terperangkap. Dan walaupun kajian-kajian seterusnya tidak membuktikan hubungan itu, mereka juga tidak dapat membuat kesimpulan yang pasti.

Namun, kajian membujur pada tahun 2009, yang menyusul lebih daripada setengah juta orang di atas umur 50 tahun selama 10 tahun, mendapati bahawa orang yang makan daging merah (daging lembu, kambing dan babi, untuk keperluan mereka), adalah 30 peratus lebih mungkin mati daripada “penyakit jantung atau apa-apa jenis kanser.” Dan kajian tahun 2012 dari Harvard – yang sama yang mencadangkan hubungan antara daging merah dan kanser – kelihatannya sama pesimis mengenai kesihatan jantung yang berkekalan karnivora yang dikhaskan. Ia menunjukkan bahawa risiko “kematian kardiovaskular” naik sebanyak 16 peratus untuk setiap kenaikan tiga kali sehari daging merah – dan 21 peratus, jika kita bercakap mengenai daging yang diproses khususnya.

Kemudian sekali lagi, satu lagi analisis meta beberapa kajian pada tahun 2013 mendapati bahawa orang yang secara kerap makan daging merah yang tidak diproses hanya mempunyai risiko penyakit jantung sedikit lebih tinggi daripada rakan ayam dan ikan yang menyukai ikan.

Tetapi plot itu bertambah kuat: Satu kajian 2013 dari Klinik Cleveland, mencadangkan bahawa walaupun ya, daging merah mungkin (agak) berbahaya, itu tidak semestinya kerana sebab orang berfikir. Isu utama, para saintis mendapati, mungkin tidak ada kaitan dengan lemak tepu, atau kolesterol, atau bahkan karsinogen yang merepotkan yang dikeluarkan ketika daging dimasak.

Sebaliknya, ia mempunyai kaitan dengan L-carnitine, sebatian yang banyak terdapat dalam daging merah. Seperti yang dijelaskan oleh Blog Kesihatan Harvard, bakteria usus mencerna L-carnitine dan mengubahnya menjadi sesuatu yang dipanggil trimethylamine-N-oxide (TMAO). Dan pada tikus, TMAO telah terbukti menyebabkan aterosklerosis, “proses penyakit” yang menyerang arteri kolesterol-tersumbat. Dan itu boleh menyebabkan serangan jantung. Para penyelidik tidak dapat menunjukkan hubungan kausal yang sama pada manusia, tetapi mereka mendapati bahawa tahap TMAO meramalkan risiko serangan jantung.

Kes Terhadap Kes Terhadap Daging Merah

Red Meat and Correlation – Not Causality

Masalahnya dengan hampir semua kajian ini, bagaimanapun, adalah bahawa mereka menunjukkan korelasi, tetapi mereka tidak menunjukkan kausa. Yang masuk akal! Untuk melakukan eksperimen yang terkawal, anda harus mempunyai orang bersetuju untuk tetap di diet yang ditetapkan (yang mungkin atau tidak boleh membunuh mereka). Ketat. Untuk tahun.

Akibatnya, kita ditinggalkan dengan banyak data pemerhatian. Itu bukan apa-apa, tetapi ia juga tidak konklusif. Kami mempunyai dua mata, tetapi kami tidak mempunyai hubungan di antara mereka.

Di blognya, pengarang Gary Taubes – karnivor yang mengumumkan diri sendiri, perlu diingat – berjalan melalui isu itu, menggunakan kajian Willett Harvard sebagai contohnya. Menggunakan set data yang sangat besar, kajian menunjukkan bahawa wanita yang makan banyak daging merah adalah yang paling mungkin untuk mengembangkan kanser usus besar, sedangkan wanita yang makan pada dasarnya tidak ada daging merah yang paling sedikit.

Apa yang sebenarnya kita pelajari daripada ini? Tidak begitu banyak. Masalahnya, Taubes menulis, adalah “ketika kita bergerak dari segelintir golongan pemakan daging yang paling rendah (orang-orang yang vegetarian secara efektif) hingga ke tahap tertinggi pemakan daging kita melihat peningkatan hampir setiap tingkah laku tidak sihat yang diterima – merokok naik, minum naik, tingkah laku tidak aktif (atau kekurangan aktiviti fizikal) naik. ” BMI juga naik, tekanan darah meningkat dan sebagainya.

Terdapat satu tan faktor yang berkumpul bersama, dan sebahagian daripada mereka, atau salah seorang daripada mereka, atau kebanyakan mereka – yang tahu? – membawa kepada keputusan yang buruk: kanser kolon. Tetapi oleh sifatnya, kajian itu tidak boleh menyatakan secara terang-terangan bahawa pelakunya adalah daging.

Dan ada lagi kedutan, Taubes menegaskan: memandangkan dekad kebijaksanaan nutrisi daging anti-merah, masuk akal bahawa orang yang menjauhkan diri dari daging merah akan lebih sihat – mereka mengikuti arahan! Mereka mungkin menyedari kesihatan dan mengikuti arahan yang sihat juga!

Lebih banyak bukti bahawa kajian ini adalah rumit? Di New York Times, Aaron E. Carroll menunjuk tinjauan sistematik 2012 “yang cukup menunjukkan bahawa semua yang kita makan dikaitkan dengan kadar kanser yang lebih tinggi dan lebih rendah.” Cemerlang! (Atau menakutkan?)

Daging Merah dan Kesihatan Jantung Meningkat

Terdapat juga kajian yang menunjukkan bahawa makanan yang tinggi dalam daging merah sebenarnya boleh memberi manfaat. Satu kajian dari Stanford membandingkan empat diet berat badan yang berbeza diikuti sekitar 300 wanita yang berlebihan berat badan atau obes selama setahun. Wanita yang melihat penurunan terbesar dalam BMI, trigliserida, dan tekanan darah (semua perkara yang sihat hati)? Para wanita yang rawak untuk “diet Atkins seperti daging dan daging berat”, Taubes mencatat dengan gembira.

Dan kajian (kecil) 2012 yang diterbitkan dalam American Journal of Clinical Nutrition mendapati bahawa makan daging lembu tanpa lemak sebenarnya meningkatkan tahap kolesterol dan menurunkan risiko penyakit jantung – dalam sampel mereka, makan lebih banyak daging lembu mempunyai hasil yang lebih baik daripada makan daging lembu.

Daging Merah dan Besi, Protein, dan Vitamin

Di samping mengkaji, daging merah bukan tanpa faedah pemakanan untuk mengatasi potensi yang berpotensi: Ia tinggi dalam besi (dan bukan hanya besi sahaja, tetapi besi heme, yang, Telegraph menjelaskan, “diserap lebih cepat dan berfungsi dengan lebih baik” daripada baik dalam sayur-sayuran berdaun); ia mendapat banyak protein; dan ia penuh dengan vitamin yang mudah diserap.

Juga, ia mendapat lemak tepu – dan, walaupun banyak yang kita diberitahu selama bertahun-tahun, itu satu perkara yang baik. Greatist memecahnya: lemak tepu membantu menjaga hati yang sihat, meningkatkan imuniti, dan mempunyai kesan positif pada hormon.

Kesimpulan, Amalan Kesederhanaan

Jadi apa yang perlu anda ambil setelah semua ini? Terdapat banyak yang kita tidak tahu tentang daging merah. Terdapat banyak yang kita tidak tahu tentang pemakanan secara amnya, sebahagian besarnya kerana kesukaran menjalankan kajian yang pasti.

Berikut adalah apa yang pasti kami tahu: Apabila datang untuk mengamalkan diet yang sihat, anda akan tetap, kesederhanaan cenderung untuk bekerja lebih baik daripada kekurangan.

Selain itu, jika diberi pilihan antara stik rumput dan anjing panas yang diproses, pergi dengan stik – tragedi, kita tahu.

Mempunyai pemikiran anda sendiri mengenai perkara ini? Marilah kita mendengarnya.