Apabila koperasi makanan tempatan Daryle Dutton ditutup untuk membuat kondominium bertingkat tinggi, dia dan jiran-jirannya mendapati diri mereka perlu masuk ke dalam kereta dan memandu 30 minit hanya untuk mengambil tomato untuk makan malam. Dengan matlamat membawa makanan yang segar dan segar kepada masyarakat, Dutton membuka Tempe Farmers Market, sebuah pasar dalaman yang baru di pusat bandar Tempe, Arizona. Kami berhenti pada minggu lepas untuk memeriksa kedai dan mengambil beberapa kepakaran serantau.

Pasar Tempe Farmers, yang dibuka empat minggu lalu, bertujuan untuk menjadi “sumber makanan dan seni harian anda.” Pasaran mempunyai rasa berorientasikan masyarakat dan rasa yang dikendalikan oleh keluarga, dan ada padat (dan berkembang, Dutton memberitahu kita) pemilihan produk bermusim dan organik, stok pantry, roti, tenusu, telur, daging hormon bebas, produk tukang, makanan haiwan, dan bekalan pembersihan rumah hijau. Rancangan Dutton untuk ruang itu juga termasuk ceramah, pertunjukan seni, muzik, dan pasaran petani luar mingguan.

Pasaran itu membawa buah-buahan dan sayur-sayuran yang ditanam tempatan apabila mungkin, dengan beberapa hasil bukan organik tetapi organik untuk mengatasi pemilihan.

Produk lain termasuk madu Arizona, minyak Queen Creek Olive Mill …

… pasta buatan tangan cantik dari Tempio’s Decio Pasta, tortilla segar …

… Kopi Cartel dipanggang di sekitar sudut, dan seramik yang dibuat oleh artis tempatan.

Walaupun dia bersemangat untuk meminimumkan jejak karbon dan menyokong pengeluar makanan Arizona, Dutton sama-sama prihatin dengan memenuhi keperluan semua orang di kawasan kejiranan, bukan hanya loceng atau gourmands. Dengan ini, beliau memaparkan pelbagai barangan tempatan dan bukan tempatan di pelbagai peringkat harga, bahan-bahan untuk masyarakat Asia dan Timur Tengah di kawasan itu (bapa mertuanya Cinanya memakai rak yang dikenali sebagai “Zon Asia”), dan pelbagai yang cukup bahawa orang boleh membuat kedai runcit biasa ini. Di samping pasta artisanal adalah Kraft makaroni dan keju, menjadikan toko itu mudah diakses dan inklusif.

Kami sangat menghargai pendekatan ini dan mengesyorkan berhenti oleh Tempe Farmers Market jika anda berada di kawasan Tempe atau Phoenix. Ia juga merupakan tempat yang tepat untuk pelancong yang mencintai makanan untuk mencari cenderahati seperti salsas, rempah-rempah, dan menikmati. Dan tunggangan kuda adalah percuma!

Berkaitan: Sense of Place: Makanan dan Masakan di Barat Daya

(Imej: Emily Ho)