Gump pucks! Bagaimanakah kita tidak tahu tentang perkara ini sebelum ini? Pada musim-musim sebelum ini, kami memulakan benih dalam periuk kecil, dengan berhati-hati menggali mereka apabila mereka sudah bersedia untuk pemindahan. Tetapi itu satu lagi beg tanah untuk membeli dan mengangkut tangga. Tahun ini kami mendapat pelet gambut pintar dan digunakan.

Pelet gambut Jiffy ini datang dalam karung kecil sebanyak 25 atau lebih.

Setiap pelet hanya cakera keras rata gambut dimet dengan kelebihannya.

Kemudian anda memasukkannya ke dalam dulang plastik, tuangkan air hangat di atas, dan pelet berkembang menjadi poket lembut lembut basah dengan kelambu yang memegangnya bersama.

Hebat, kan? Seperti orang-orang makhluk span yang berkembang dan bentuk anda meletup di dalam tenggelam air suam apabila anda berumur enam tahun.

Sekali gambut telah berkembang menjadi karung kecil dari apa yang kelihatan kotoran hitam, anda menekan 2-3 biji, tamp mereka turun, dan letakkan dulang di bawah sinar matahari.

Berikut adalah baris kami mesclun lettuces, bit, timun, kacang, dan radishes – semua secara senyap-senyap berkisar dalam pupuk gambut mereka.

Apabila pucuk kecil yang pertama muncul, kami akan mencubit yang lebih rendah yang semakin meningkat di setiap pelet dan air perlahan yang tersisa apabila pukulan kering. Kemudian ini boleh ditanam secara langsung di dalam tanah atau dalam periuk yang lebih besar, yang meminimumkan kejutan kepada tumbuh-tumbuhan muda.

Ini sangat mudah dan agak menyeronokkan – adakah orang lain menggunakannya untuk memulakan taman mereka tahun ini? Anda boleh membeli ini di mana-mana pusat taman; beg ini berjalan kira-kira $ 3. Anda juga boleh membelinya dari kedai dalam talian yang kami tampilkan sebelum ini:

• Jiffy Peat Pellets, $ 0.10 setiap satu di GrowOrganic

Berkaitan: Perkebunan Kota: Bagaimana Anda Berurusan dengan Mes?

(Imej: Faith Hopler)