(Kredit gambar: Samantha Bolton)

Ia berlaku lagi: Walaupun selera anda memuji pilihan makan malam anda, perut anda kurang terkesan – dan ia membuatnya diketahui. Masukkan: tonik selepas makan malam, ubat buatan sendiri yang diperbuat daripada herba, vinegar, minuman keras, dan aromatik yang dicipta untuk menggalakkan cecair pencernaan semula jadi badan anda untuk membantu menyelesaikan perut stres anda.

(Kredit gambar: Samantha Bolton)

Bagaimana Membina Tonik Tummy

Unsur-unsur yang berbeza yang digunakan untuk membina tonik buatan sendiri harus bergantung pada apa yang menyebabkan masalah pencernaan anda. Sekiranya anda sudah terlalu banyak makan dan ingin menguruskan kembung, kesan menenangkan halia serta galakan pencernaan kombucha dapat memberikan kelegaan. Kadang-kadang hanya sebatang Angostura yang menjadi soda kelab boleh membantu menyelesaikan perut yang mengganggu.

Berikut adalah beberapa blok bangunan yang dapat membantu anda mengarang tonik selepas makan malam anda sendiri, ditambah dua kombinasi untuk dicuba.

Mula dengan Asid

Ia mungkin kelihatan kontra-intuitif untuk meminum sesuatu yang berasid apabila tummy anda tersinggung, tetapi asid membantu meningkatkan asid perut anda sendiri untuk pencernaan yang lebih cepat, lebih baik.

  • Epal sider cuka: Cuka cider epal telah lama diakui sebagai ubat penawar rumah-semua digunakan untuk mengurangkan pedih ulu hati dan meningkatkan asid perut, yang seterusnya meningkatkan penghadaman.
  • Jus oren: Begitu juga, jus oren meningkatkan asid perut, yang boleh menggalakkan pencernaan. Jus jeruk juga menambah rasa manis dan unsur sitrus.
  • Kombucha: Minuman berminyak yang dihasilkan dari teh termasuk banyak bakteria bermanfaat dan enzim yang menyumbang kepada saluran pencernaan yang berfungsi.

Tambah Herba dan Rempah-rempah untuk Rasa dan Fungsi

Untuk menambah herba dan rempah-rempah, muddle di dalam gelas kemudian menambah asas cecair anda. Berikut adalah beberapa manfaat yang secara tradisinya berkaitan dengan herba dan rempah ratus.

  • Rosemary: Rosemary menambah rasa herba yang menyenangkan dan merupakan herba karminatif, yang bermaksud ia membantu mengurangkan dan melegakan gas. Tanin, bahan organik yang rasanya pahit dalam rosemary, melindungi lapisan usus daripada kerengsaan dan keradangan. Tambahnya kepada warna anda untuk rasa piney, citrusy.
  • Sage: Sage boleh membantu meningkatkan pencernaan dan penyerapan nutrien. Malah, orang-orang Yunani kuno menganggap bijak sebagai ramuan abadi. Selain dari penggunaan sejarahnya, bijak telah digunakan untuk membantu pencernaan dengan cara yang sama seperti rosemary, dengan melepaskan gas dan kembung.
  • Pencetakkan: Mint menambah kesegaran yang cerah dan telah dikaitkan dengan pelepasan daripada sakit perut, kembung perut, pencernaan, dan sembelit. Menthol, minyak dalam pudina yang bertanggungjawab untuk sensasi penyejukan dan aroma yang berbeza, membantu menenangkan sebarang kekejangan di dalam perut dan menggalakkan pengeluaran hempedu.
  • Halia: Halia membantu aliran hempedu dan rembesan gastrik lain untuk membantu memindahkan makanan melalui saluran pencernaan. Gunakan halia segar di atas kering di tonik anda untuk memanfaatkan pembakaran manisnya.
  • Kunyit: Sayang dunia kesejahteraan, kunyit digunakan untuk merawat berbagai penyakit, termasuk masalah pencernaan, dengan membantu tubuh dalam pengeluaran empedu.

Boost With Bitters

Pengecewakan menambah rangsangan kedua-dua rasa dan ciri-ciri perut klasik yang menenangkan.

  • Pengusiran pencernaan dan aromatik: Seperti namanya, rasa pahit sememangnya pahit dalam rasa. Mereka telah lama dikenali kerana keupayaan mereka untuk merangsang penghasilan air liur, hempedu, dan jus gastrik, yang semuanya membantu tubuh mencerna makanan. Angostura mengetuk, kegemaran koktail klasik, boleh digunakan dalam tonik selepas makan malam anda, atau mencuba apa-apa rasa yang lebih kreatif untuk kesan yang sama.

Sekarang bahawa anda telah melihat template umum untuk membina tonik perut yang lebih baik, campurkan salah satu daripada dua resipi yang dicuba dan betul pada masa berikutnya anda perlu mengangkat sedikit selepas makan malam.

Dua Resipi Tonik untuk Cuba

Resipi: Halia Kombucha Tonik

Resipi: Spritzer Turmeric Selepas Makan Malam