Okra adalah salah satu tanaman terbesar di South Carolina, tetapi saya mendengar anda. Ia berlendir. Malah pemakan yang paling berpengalaman boleh mempunyai beberapa masalah tekstur, dan okra bersalah kerana mempunyai satu tekstur kotor. Walaupun saya suka dengan apa-apa cara – rebus dengan tomato, dalam gumbo, dilapisi tepung dan goreng – saya mendapatkannya. Saya mahu anak-anak saya suka, jika hanya kerana ia murah dan berlimpah pada musim panas. Cara saya membuatnya? Mereka memakannya seperti kentang goreng.

(Kredit imej: Anne Wolfe Postic)

Apa rahsia saya?? Saya memanggangnya, dengan sedikit minyak zaitun, garam dan lada. Kaedah ini mudah: potong bahagian atas terlebih dahulu, potong setiap bahagian panjang, kemudian panggang bahagian pinggang sehingga dalam satu lapisan sehingga bagus dan rangup. (Di dalam ketuhar saya, ini mengambil masa kira-kira 30 hingga 40 minit pada 375 °.) Ya, menghiris setiap bahagian memanjang mengambil banyak ruang di atas dulang pembakar, tetapi saya suka Tetris, jadi pasang setiap bahagian ke dalam teka-teki adalah menyeronokkan. Saya sangat baik di Tetris.

(Kredit imej: Anne Wolfe Postic)

(Kredit imej: Anne Wolfe Postic)

Walaupun saya boleh menghidangkannya sebagai hidangan sampingan, saya telah belajar bahawa ia lebih daripada hidangan pembuka. Apabila panci itu keluar dari ketuhar, anak-anak (dan sesiapa sahaja yang berjalan kaki) ambil “hanya satu” sehingga terdapat kira-kira sepuluh buah untuk makan malam. Saya berhenti berusaha untuk menyelamatkan mereka, jadi saya berkhidmat kepada mereka dengan hidangan kecil, selalunya dengan sayur-sayuran panggang lain seperti kentang dan lobak baru, dan biarkan orang makan dengan terbiar semasa saya memasak sisa makanan.

Pengendorsan terbesar memanggang sebagai kaedah terbaik untuk memasak okra berasal dari Emile Defelice, seorang teman dan sesama pencinta makanan tempatan yang memulakan pasaran petani semua-penduduk di bandar kami. Sebagai seorang petani yang juga menjadi salah satu penggerak pertanian tempatan yang paling gila, Emile sangat malu-malu – saya boleh membesar-besarkan, sedikit demi sedikit, kerana kebenciannya terhadap okra. Apabila dia belajar untuk memanggangnya sehingga segar, dia menyukainya! Saya berasa bangga.

Bagaimana perasaan anda tentang okra? Apa kaedah memasak kegemaran anda?

Berkaitan

→ Okra panggang dengan Sos Cip Chipotle Pedas