Sekiranya anda ingin alasan untuk mula bercakap tentang diri anda di dalam kerajaan “kita,” di sini anda pergi: kita manusia bukan hanya manusia – kita juga terdiri daripada kira-kira 100 trilun mikroba yang hidup di kulit kita, di mulut kita, dan dalam keberanian kami. Sebenarnya, Michael Pollan mengatakan bahawa apabila anda mengira semuanya, kami hanya 10% manusia. Terlebih lagi, kajian mendapati semakin banyak bukti bahawa kita keperluan mikroba ini untuk segala-galanya daripada membantu kita mencerna makanan kita untuk merasa kurang tertekan di tempat kerja.

Ini adalah artikel yang panjang, jadi saya akan meringkaskan: bakteria di dalam dan di badan kita (untuk sebahagian besar) melakukan banyak kebaikan dan dalam banyak keadaan sangat penting bagi kesejahteraan kita. Apa yang mengganggu Michael Pollan dan ahli sains yang beliau ceritakan dalam artikel ini adalah kekurangan kepelbagaian dalam “mikrobiotik” kami – perkataan yang digunakan untuk menggambarkan gabungan tubuh manusia dan bakteria penduduknya.

Kekurangan kepelbagaian ini mungkin disebabkan oleh beberapa perkara: diet kita, persekitaran kita, terlalu banyak antibiotik – hanya untuk menamakan beberapa teori. Tetapi hasil yang nyata nampaknya adalah orang yang lebih banyak masalah kesihatan.

Apa yang boleh kita lakukan? Jawapannya – seperti penyelidikan di belakangnya – sedang disiasat. Teori Michael Pollan adalah untuk makan lebih banyak makanan yang difermentasi seperti kimchi, kombucha, yogurt, dan sauerkraut.

Kini itulah nasihat yang lazat yang boleh saya dapatkan. Apa yang anda fikirkan tentang semua ini?

Baca Artikel: Beberapa Kawan Terbaik Saya adalah Kuman oleh Michael Pollan di The New York Times

(Imej: Cara Membuat Kombucha / Emma Christensen)