Saya telah mendengar tentang manfaat ajaib jus cranberry yang tidak tercemar, dan saya sentiasa mahu meminumnya, tetapi mendapat kejutan pelekat setiap kali saya melihatnya di atas rak. Saya akan sampai ke botol itu, yang terletak betul-betul di antara jus buah-buahan lain, hanya untuk mengeluh pada tanda harga, biasanya sekitar $ 7, tetapi setinggi $ 12 di sesetengah pasaran. Tetapi sekarang saya tahu lebih baik, dan jus cranberry adalah makanan utama di dalam peti sejuk saya.

Musim panas membawa haba dan, sekurang-kurangnya bagi saya, haba membawa kembung. (Koktel tambahan dan kacang rebus masin mungkin tidak membantu, sama ada.) Suatu hari, saya pasti telah berasa kembung atau benar-benar mengepul (lihat apa yang saya lakukan di sana?), Kerana saya membuat keputusan untuk berbelanja besar. Di rumah dengan jus yang saya sayangi, saya segera menyedari dua perkara.

1. Saya hanya memerlukan kira-kira dua sudu teh jus kranberi per pint air untuk membuat minuman keseluruhan.

2. Jus cranberry yang tidak dikenali menghantar saya berjalan ke bilik wanita dalam beberapa minit, dengan cara yang baik.

Perkara itu menghidrat dan mendapat buah pinggang anda seperti perniagaan tiada siapa. Memandangkan betapa sedikit saya perlu mengubah mana-mana minuman ke dalam keghairahan berperisa cranberry, jus itu berakhir dengan kos kurang daripada rakan sejawatnya yang manis.

Penuh dengan nutrien dan antioksidan, cranberry berfaedah dalam banyak cara daripada satu. Mereka juga boleh membantu mencegah penyakit jantung, kanser tertentu, penyakit gusi dan kolesterol tinggi. Kenapa saya tunggu lama untuk mula menggosok benda itu?

Saya telah minum jus dengan air yang berkilauan sepanjang hari, menambahnya pada koktel pada waktu petang dan bahkan menambah percikan untuk kesenangan saya yang salah, Diet Coke. Hei, jika orang Perancis boleh membuat wain cola berperisa, mengapa tidak? Saya belum cuba menambah kopi lagi, tetapi … baik, mungkin beberapa minuman lebih baik ditinggalkan sahaja. Dengan semua penggunaan itu, saya masih menggunakan botol setiap dua minggu. Sebenarnya, suami saya telah menemui rahsia saya, jadi kini kita sampai botol satu minggu.

Saya sudah mempunyai kaki gaya Fred Flinstone yang luas, dan jus cranberry membuat mereka tidak berkembang lagi, jadi saya boleh memakai sandal tali buku lali sepanjang musim panas. Tetap terhidrasi dan bebas daripada pembesaran menjadikan hari di pantai lebih baik!

Apakah beberapa makanan kegemaran anda yang juga terdapat manfaat kesihatan gila?

(Imej: Anne Postic)