Cendawan Spaghetti Cendawan dan Bawang Putih

(Kredit gambar: Andrea Monzo)

Suami saya dan saya adalah orang-orang pasta – ia adalah pada pelan makan kami setiap minggu bukan hanya kerana ia adalah makan malam yang mudah, tetapi juga kerana kami sentiasa mendambakannya. Sebagai ahli diet, saya telah belajar bahawa saya boleh membuat pasta hidangan yang sihat dan kerap jika saya melihat saiz bahagiannya.

Jika anda cukup bernasib baik untuk melawat Itali, anda mungkin menyedari bahawa hidangan pasta sedikit lebih kecil di sana, tetapi ia masih sangat memuaskan, terutama jika ia dimuatkan dengan banyak sayur-sayuran.

Jadi, apa sajian pasta kelihatan seperti betul-betul? Berikut adalah saiz hidangan beberapa bentuk pasta kegemaran anda.

Saiz Servis Disyorkan untuk Pasta

Walaupun USDA menyatakan saiz hidangan semua bijirin, termasuk pasta, adalah 1 auns, mereka faham yang sebenarnya tidak realistik sejak 1 auns pasta kering hanya 1/2 cawan pasta yang dimasak. Oleh itu, diperhatikan bahawa saiz bahagian biasa pasta kering, dan bahagian yang disyorkan untuk menembak, sebenarnya 2 auns. Anda akan melihat nombor itu pada kebanyakan label nutrisi dan ia adalah yang paling masuk akal untuk pergi.

Walaupun 2 auns pasta kering kira-kira 1 cawan pasta yang dimasak, jumlahnya berbeza sedikit bergantung kepada bentuknya.

Menghidupkan Pasta Pasta menjadi Makanan

Beberapa helai spaghetti kesepian tidak akan terasa seperti makanan, tapi pasta adalah kanvas dan anda perlu menambahnya untuk menjadikannya memuaskan dan mengisi. Berikut adalah beberapa cara untuk membuat penyajian pasta benar-benar merasakan substansial.

  • Pilih sos sedap: Sos yang sangat memuaskan seperti bolognese chunky, Alfredo yang kaya, atau kekayaan yang kaya dengan telur dan membantu membuat pasta yang besar.
  • Muatkan dengan sayuran: Buat sayur-sayuran hanya sebahagian daripada persamaan sebagai mi dan anda dengan serta-merta membalut mangkuk anda dengan serat dan nutrien.
  • Teratas dengan telur goreng: Puncak telur goreng pada apa sahaja – pasta dimasukkan – dan ia dengan serta-merta menjadi lebih memuaskan.
  • Jangan lupa salad sebelah: Salad hijau yang mudah sentiasa membantu untuk membuat makanan. Buat arugula mudah ini sekali dan ia akan menjadi resipi yang boleh anda buat dengan hati.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Spaghetti, Linguine, Fettuccine, dan Pasta Panjang Lain

Dua auns daripada mana-mana pasta kering yang kering, seperti spageti, linguin, fettuccine, rambut malaikat, atau bucatini, sama dengan 1 cawan pasta yang dimasak. Oleh kerana mi panjang ini sukar untuk menimbang atau mengukur, cara yang paling mudah untuk memasak jumlah ini adalah untuk mengumpul pasta kering di tangan anda sehingga sekelompoknya mempunyai kira-kira diameter satu suku.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Penne

Untuk pasta pendek yang sangat disukai ini, biasanya dibuang dalam sos vodka dan dibakar, 2 auns kering pasta adalah sama dengan 2/3 cawan pasta kering. Apabila direbus, yang keluar menjadi 1 1/4 cawan pasta yang dimasak.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Fusilli

Fusilli seperti kord telefon sukar untuk pergi salah. Dua auns pasta kering adalah sama dengan 1/2 cawan pasta kering, yang keluar 1 cawan pasta yang dimasak.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Orzo

Anda mendapat orzo sedikit kurang dalam saiz bahagian kerana bentuk kecil seperti beras. Dua auns pasta kering adalah sama dengan 1/3 cawan pasta kering. Apabila direbus, yang keluar menjadi 4/5 cawan pasta yang dimasak, atau hanya malu 1 cawan.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Kerang sederhana

Dua auns dari makaroni dan keju adalah sama dengan 3/4 cawan pasta mentah. Itu keluar 1 1/8 cawan pasta yang dimasak, atau menumpahkan 1 cawan.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Siku makaroni

Makaroni siku adalah kegemaran mac dan keju yang lain, tetapi juga sering dalam salad pasta. Dua auns pasta kering adalah sama dengan 1/2 cawan kering, yang berisiko 1 1/2 cawan dimasak, atau menumpahkan 1 cawan.