Semasa tugas saya sebagai vegetarian, teman lelaki saya (kini suami) membawa saya pada tarikh ke The Meatball Shop di Manhattan yang lebih rendah. Walaupun dia menikmati pelbagai jenis bakso, saya dengan hati-hati mengarahkan bola lentil.

Saya ragu-ragu dengan pengganti daging, tetapi bakso lentil itu akhirnya menjadi hidangan yang saya tidak dapat berhenti bercakap selama berbulan-bulan – tender, ridiculously beraroma, dan “gemuk” namun masih agak ringan. Saya mengarahkan bebola daging lentil walaupun ketika saya kembali ke restoran selepas saya mula makan daging lagi. Itulah saatnya saya menyedari betapa lentil luar biasa sebagai pengganti daging lembu.

Anda tidak perlu vegetarian atau vegan untuk menghargai keajaiban kacang merah sebagai pengganti daging lembu. Mereka menyerupai daging lembu yang telah dimasak dalam tekstur, dan mempunyai rasa yang cukup neutral sehingga dapat memakan pelbagai perasa. Di luar itu, lentil adalah dengan harga yang berpatutan dan sumber protein protein serat, serat dan sebilangan nutrien lain seperti besi, kalium, dan magnesium.

Walaupun anda makan daging merah, mengetahui cara menggunakan kacang merah di tempatnya membuka peluang yang luas di dapur anda. Inilah cara untuk melakukannya.

Cara Pengganti Lentil untuk Daging Tanah

Untuk setiap satu paun daging lembu, anda boleh menggantikan satu cawan lentil yang kering dan belum dimasak. Satu cawan lentil kering bersamaan dengan kira-kira dua hingga dua cawan lentil yang dimasak. Lentil terbaik untuk digunakan sebagai pengganti daging adalah coklat dan hijau, kerana mereka mempunyai rasa yang lebih lembut daripada kacang merah, yang bermaksud mereka lebih bersedia untuk merendam rasa yang berbeza dan menyesuaikan diri untuk digunakan sebagai pengganti. Lentil coklat dan hijau juga memegang bentuknya lebih baik apabila dimasak, jadi mereka lebih dekat dengan tekstur untuk daging lembu yang dimasak.

1 cawan lentil yang kering, mentah = 1 paun daging lembu

Patti “Sosej” Vegetarian

(Kredit imej: Maria Siriano)

Lentil boleh digunakan hampir di mana sahaja anda menggunakan daging lembu yang telah dimasak. Cubalah mereka dalam burger, bola bakar, meatloaf, Joes ceroboh, taco, burritos, saus marinara (untuk Bolognese yang cepat, tanpa daging), pai gembala, atau lada yang disumbat. Ia adalah swap mudah, murah, dan berkhasiat tanpa mengira sama ada anda vegetarian atau tidak.

5 resipi mudah untuk menukar dalam lentil untuk daging lembu

  • Kentang Lentil, Cendawan & Pai Gula Kentang Manis
  • Patti “Sosej” Vegetarian
  • Smoky Lentil Tacos dari The Bojon Gourmet
  • Lentil dan Meatballs Cendawan dari Cookie dan Kate
  • Lentil Walnut Loaf dari Food52