Cip epal adalah salah satu makanan ringan kegemaran saya, tetapi kerana saya tidak memiliki dehydrator, saya tidak pernah terfikir untuk membuatnya di rumah. Untuk sebab tertentu saya fikir mengeringkan buah dalam ketuhar akan mengambil masa yang lama, atau menggunakan lebih banyak tenaga daripada yang bernilai, tetapi ternyata irisan epal yang dihiris nipis mengambil masa dua jam atau kurang untuk berubah menjadi cip manis.

Saya terinspirasi oleh jawatan Emily pada lima kegunaan untuk cip epal, yang menyebutkan membuat cip epal dalam oven, dan dipandu oleh jawatan Emma pada buah pengeringan tanpa dehydrator. Kaedah asasnya adalah sama: buah-buahan dibentangkan pada kepingan roti yang dibarisi dengan kertas dan dipanggang pada suhu rendah selama beberapa jam, sehingga kebanyakan kelembapan telah dimasak.

Saya membakar dua buah epal yang tidak disedut, satu dihiris dengan mandolin, yang lain dipotong dengan baller melon dan dihiris dengan mandolin menjadi cincin ¼ inci. (Mandolus yang lebih luas membantu membuat kepingan yang lebih cantik, dengan Benfrin saya yang sempit, saya terpaksa memotong bahagian-bahagian epal untuk menjadikannya sesuai.) Saya tidak menyesuaikannya dengan apa-apa – walaupun sedikit kayu manis atau buah pala akan bagus – hanya meletakkan kepingan dalam satu lapisan pada lembaran pembakar yang dibarisi dengan kertas kertas dan menampakkannya ke dalam ketuhar 225 ° F.

Selepas satu jam, saya mengalihkan kepingan itu. Cincin-cincin yang cincin adalah lebih renyah daripada irisan keseluruhan yang tidak disengajakan, jadi mereka hanya mengambil masa 30 minit lagi dalam oven. Keseluruhan hirisan yang dibakar selama dua jam. Selepas mengambil cip dari ketuhar, saya menyebarkannya ke atas rak penyejukan dawai dan apabila mereka sejuk, membungkusnya ke dalam bekas yang kedap udara (dengan segenggam langsung dihidupkan, sudah tentu).

Adakah projek ini berbaloi? Saya fikir begitu, terutama jika anda cuba mencari cara untuk menggunakan epal yang melepasi perdana mereka. Saya hanya berakhir dengan bekas cip kecil, tetapi jika saya telah memenuhi ketuhar saya untuk kapasiti, saya akan membuat seberapa banyak cip seperti yang biasanya saya beli dalam beg, kurang daripada yang biasanya saya bayar. Tambahan pula, rasa yang sangat manis, hampir karamel daripada cip ini jauh lebih baik daripada yang dibeli di kedai. Ini adalah projek memasak Ahad yang lazat yang baik, apabila anda merasa berada di dapur, tetapi tidak mahu mengambil apa-apa yang terlibat.

Pernahkah anda membuat cip epal? Bagaimana anda melakukannya?

Berkaitan: Bantuan! Saya Kecewa Dengan Dehydrator Saya

(Imej: Anjali Prasertong)