Kebanyakan masa, adalah baik untuk hanya membasuh termometer kami dengan air sabun dan memanggilnya sehari. Tetapi apabila kita menggunakannya untuk mengambil suhu daging, kita mahu mereka bersih. Dan kita maksudkan benar-benar bersih.

Siapa yang tahu nasties mikroskopik yang berkeliaran selepas semua yang mencubit dan mencetuskan? Dan kerana tidak boleh masuk mesin basuh pinggan mangkuk dengan segala yang lain, bagaimana kita boleh memastikan kami mendapatkan termometer kami bersih?

Mulailah dengan membasuh batang dalam air sabun. Ini akan membuang mana-mana gris sisa atau zarah makanan, dan ia membunuh peratusan yang baik bakteria yang biasa dijumpai pada permukaan. Kebanyakan termometer moden akan baik-baik saja mendapatkan sedikit percikan selagi mereka tidak sepenuhnya direndam di dalam air dan jika ia dikeringkan selepas.

Kemudian, terdapat dua cara untuk membersihkan batang:

1. Anda boleh memegang batang termometer dalam air mendidih selama sekurang-kurangnya tiga puluh saat. Bakteria yang berbahaya akan mati pada 171 darjah Fahrenheit, dan sejak air mendidih pada 212 darjah Fahrenheit, anda akan baik untuk pergi.

2. Anda juga boleh membersihkan batang dalam larutan pembersih makanan yang selamat. Penyelesaian sanitizing yang paling biasa adalah klorin / peluntur yang dicairkan di dalam air. Ikut arahan pada botol peluntur anda untuk nisbah peluntur yang betul ke air, dan tahan dalam penyelesaian selama sepuluh saat. Selesai dengan membasuh batang dengan sabun dan air lagi untuk menghilangkan peluntur sisa.

Untuk menjawab pertanyaan kami mengenai keselamatan makanan, kami beralih kepada buku teks sekolah masakan standard: ServSafe Coursebook, Edisi Keempat yang diterbitkan oleh Yayasan Pendidikan Persatuan Kebangsaan Restoran.

(Kredit imej: Sweet Maria)

Keselamatan Makanan 101:
• Suhu Selamat untuk Ayam dan Daging
• Berapa Lama Bolehkah saya Simpan Kipas?
• Bagaimana untuk Defrost Daging beku
• Berapa Lama Bolehkah Saya Berikan Makanan Memasak Tidak Terfragmentasi?