Pai stroberi dari minggu lepas telah kami bermimpi sepanjang hujung minggu tentang merangkak di matahari musim panas yang hangat, memetik buah berry yang masak, berair dari barisan yang terbentang di hadapan kami, dan segera memasuki mulut kami.

Sekiranya anda tidak mempunyai taman sendiri, perkara terbaik yang akan datang ialah perjalanan ke ladang pilih-sendiri di mana buahnya manis dan harga adalah betul.

Kami terutamanya suka membawa anak-anak memilih perjalanan, kerana mereka memenuhi keajaiban yang luas di hadapan mereka. Bagi kanak-kanak bandar, ini bermakna ruang untuk berlari dan bermain di luar, dan sambungan yang lebih baik di mana makanan mereka berasal. Tetapi kerana mereka pasti akan makan hampir seperti yang mereka masukkan ke dalam bakul, sangat penting untuk mencari ladang organik yang baik.

Pilih Sendiri anda adalah sumber yang hebat, walaupun dengan reka bentuk kekok. Ia membolehkan anda mencari mengikut negeri. Kebanyakan ladang-ladang tidak organik, tetapi mereka yang telah ditandakan seperti itu. Anda juga boleh memanggil jabatan pertanian negeri anda, yang sepatutnya dapat memberitahu anda tentang ladang strawberi berhampiran anda.

Di sini di New York City, ladang strawberi pick-your-own organik terdekat yang kami temui ialah Thompson Finch, kira-kira dua jam dari bandar. Adakah sesiapa tahu ladang yang lebih dekat?

Musim strawberi memuncak di California, baru bermula di selatan dalam, dan di sini di timur laut, tidak akan tiba selama beberapa minggu lagi. Kami tertanya-tanya jika cuaca hujan musim sejuk ini akan menangguhkannya lagi. Jadi pastikan untuk memanggil ladang sebelum anda pergi, untuk memastikan bahawa mereka terbuka untuk memilih.

Dan jika anda bukan penggemar stroberi, atau tidak mempunyai ladang berhampiran anda, jangan putus asa. Selalu ada ceri, persik, epal, labu …. Senarai ini terus berlaku.

Berkaitan: Pernahkah Anda Melawat Ladang?

(Imej: ahli gelombang Flickr yang berlesen di bawah Creative Commons)