Kami mempunyai beg besar soba gandum di pantry kami, dan kami mencari cara yang baik untuk menggunakan bijirin yang lazat. Buckwheat adalah salah satu biji bijirin yang paling sihat, nuttiest, serba boleh. Dan walaupun namanya, ia benar-benar tidak berkaitan dengan gandum sama sekali.

Semua tentang buckwheat

Buckwheat sebenarnya adalah benih buah berbunga yang berkaitan dengan rhubarb dan kendi. Ia benar-benar bebas gluten dan tidak berkaitan dengan gandum dan semua rumput di dalam keluarga gandum. Oleh itu ia adalah pengganti gandum yang popular bagi mereka yang gluten-tidak toleran. Ia juga tumbuhan yang dikenali untuk madu; bunga-bunga itu menarik kepada lebah dan debunga menghasilkan madu yang gelap dan unik.

Buckwheat adalah tanaman yang biasa dan popular di Eropah dan Amerika Syarikat selama bertahun-tahun – tetapi lebih sebagai makanan haiwan daripada sebagai makanan manusia. Ia mempunyai kebangkitan popular dalam tahun 1970-an apabila faedah kesihatannya difahami.

Ia sangat tinggi dalam nutrien, dan ia mempunyai lebih banyak serat daripada oat. Lihat senarai banyak buckwheat, banyak ciri-ciri kesihatan di sini:

• Buckwheat at WHFoods

Apa yang boleh anda masak dengan soba?

Buckwheat tidak begitu popular seperti gandum dan gandum, mungkin kerana perasa yang sangat pahit. Soba panggang mempunyai rasa sengit – seperti roti panggang yang gelap atau bir hoppy. (Sebenarnya, soba telah digunakan untuk membuat bir bebas gluten!)

Kami lebih suka rasa soba yang kuat, seperti yang lazat, dalam kesederhanaan. Satu kegunaan popular ialah pancake; kami lebih suka tepung soba separa yang digunakan dalam kadar gandum.

Penggunaan yang biasa digunakan untuk soba adalah bubur; istilah itu kasha di Amerika Syarikat telah berkembang bermakna bubur sarapan soba. (Perkataan Slavic yang asli boleh merujuk kepada apa-apa jenis bubur.) Anda juga boleh membuat salad bijirin yang sejuk dan kaserol bijirin panas dengan keseluruhan alur, serta roti dan banyak barangan bakar yang lain dengan tepung gandum.

Bagaimana anda menggunakan soba? Kami menggalakkan anda mencubanya! (Ia mudah didapati di bahagian pukal di kedai runcit makanan kesihatan atau koperasi.)

Resipi Buckwheat
• Bubur kasha asas dan bijirin soba yang renyah
• Kasha Veggie Burgers
• Cheesy Buckwheat dengan Green Chiles
• Kasha dan Roti Madu

Lebih banyak bijirin yang baik
• Apa yang dieja?
• Apa yang Harus Dilakukan Dengan Amaranth
• Cara Memasak Quinoa
• Apakah Deal With Farro??

(Imej: Faith Durand)