Selama 30 hari bulan ini kami menjelajah Whole30, menetapkan semula 30 hari dan memfokus semula pada keseluruhan makanan. Whole30 bukan diet atau pelabelan penghakiman makanan sebagai “baik dan buruk.” Ia sebenarnya satu set semula mudah yang telah membantu banyak pembaca kami memasak lebih banyak dan memikirkan makanan yang membuat mereka merasa yang terbaik. Baca lebih lanjut mengenai liputan kami di sini.

Kali pertama saya melakukan Whole30, saya merancang makan seperti juara. Sarapan pagi adalah (dan masih) mudah, makan tengah hari biasanya sisa makanan dari malam sebelum atau beberapa barang untuk membuat salad, tetapi saya selalu bergelut dengan makan malam.

Terdapat banyak resipi Whole30 yang boleh anda dapati di buku masakan rasmi atau di internet, tetapi ada sesuatu tentang resipi ini yang membuat saya berasa tidak puas. Sebenarnya, saya suka membenci idea mencari resipi berasaskan diet; Saya rasa saya selalu berasa seperti saya akan mendapat versi yang disiram dari apa yang saya sebenarnya mahu. Saya merasakan saya meremehkan diri saya sesuatu, yang bertentangan dengan bagaimana saya akan menjadikan program menjadi gaya hidup.

Daripada mengikuti usus saya, saya mengikuti peraturandan itu hanya tidak akan berfungsi untuk saya. Jadi apa yang saya lakukan mengenainya?

(Kredit imej: Maria Siriano)

Bagaimana saya Pendekatan Memasak pada Keseluruhan 30

Sekarang, pada pusingan ketiga keseluruhan 30 dalam setahun, saya telah memikirkan perkara-perkara yang sedikit berbeza. Mantra saya untuk memasak lazat, memuaskan pada Whole30 telah menjadi “biarkan perut saya memandu saya.” Saya membuat keputusan tentang apa yang saya mahu makan, kemudian memikirkan cara menjadikannya sesuai Whole30.

Dalam erti kata lain, saya pergi perut-pertama, bukan resipi-pertama.

Tunggu, tetapi ini bukan cara kami biasanya makan apa-apa sahaja? Ya! Itu betul-betul titik. Dengan memberi keinginan tertentu, bukan mengabaikan mereka, Whole30 menjadi mampan. Bagi saya, ia menaikkan semangat – peluang untuk melenturkan otot memasak saya dan mendapatkan kreatif di dapur – terutama apabila makan di luar adalah terlalu mudah.

Selepas pusingan pertama Whole30 tahun lepas, ketika saya merancang makan seperti seorang pro, saya menyadari bahawa ini bukan tentang memberi saya cetak biru yang ketat tentang apa yang saya makan dan kapan. Ia menjadi pelajaran dalam belanja yang penuh perhatian (iaitu, mengetahui apa yang dibenarkan dan apa yang harus dielakkan kerana saya benar-benar merasa lebih baik tanpa itu). Apabila saya mula memeluk ini, saya membebaskan diri saya dari belenggu perancangan makanan dan membuat daftar runcit dan mula sebenarnya nikmati ia. Saya mula mengembara ke lorong seperti yang saya lakukan di pasar petani, membiarkan apa yang saya lihat memberi inspirasi kepada saya dan membiarkan perut saya menjadi panduan.

Sebaik sahaja anda berada di atas bonggol gula detoksifikasi awal dan dengan yakin dapat berjalan melepasi seksyen roti tanpa penutup, belanja terasa sedikit berbeza. Ia sebenarnya boleh menjadi latihan dalam “ya saya boleh” dan bukan “tidak boleh saya tidak.”

Jika saya rasa pasta, zoodles atau swoodles dengan saus marinara dan sosej atau bakso patuh. Sayap? Bakar dengan gosok kering sehingga rangup kemudian dicampakkan ke dalam ghee cair dan Frank’s Red Hot (ya, itu patuh!). Thai? Gunakan pes kari tanpa gula (kari merah jenama Thai Kitchen yang baik) dan santan ditambah sos ikan dan kapur merah. Ingin rasa tropika? Saya juga membuat Kari Kambing Jamaica yang mematuhi tanpa mengubah sesuatu. Mediterranean adalah angin dengan daging panggang dan herba (menggunakan nasi kembang kol dan bukan couscous dan pakaian dengan tahini dan bukannya yogurt). Mexico mudah – hanya memilih segala-galanya dalam mangkuk (saya lihat anda, pencinta Chipotle).

Saya boleh pergi dan terus, tetapi anda mendapat idea itu. Saya percaya bahawa terdapat sedikit hidangan yang tidak boleh anda lakukan dengan cara yang lazat dan patuh.

(Kredit imej: Maria Siriano)

Bagaimana Belanja Runcit Membuat Whole30 Lebih Mudah

Sekarang, tidak semua orang mempunyai masa atau keupayaan untuk pergi membeli-belah dengan keinginan yang membawa saya ke pembelajaran saya yang kedua: Memiliki peti sejuk dan pantri yang dipenuhi dengan baik dapat menjimatkan anda dari makanan yang tidak memuaskan.

Baca lebih lanjut: 5 Tips untuk Mendapatkan Pantry Anda Siap untuk Whole30

Saya memastikan bahawa apabila saya memulakan pusingan keseluruhan Whole30, saya pergi untuk menjalankan membeli-belah mega dan mengisi saya kabinet dan peti sejuk dengan perkara-perkara yang saya tahu saya boleh makan dan perkara-perkara yang tidak akan menjadi buruk segera jika saya tidak dapat mereka selama beberapa hari. Itu memudahkan untuk mencari snek cepat atau melemparkan bersama makan tengah hari di tengah-tengah hari yang sibuk.

Tertanya-tanya apa yang saya simpan? Berikut adalah beberapa perkara kegemaran saya.

  • Makanan ringan: RX Bar (protein yang lebih tinggi daripada Lärabars dan pre-ehsan yang baik), epal dan mentega badam, badam, dan sitrus (kerana mereka bertahan lama!).
  • Pantry staples: Saus marinara jenama Rao (saus pasta gurih yang paling baik yang pernah saya makan), Frontera Brand Salsa (juga salsa jarang terbaik yang pernah saya ada), EVOO, minyak kelapa dan ghee.
  • Daging: Brat Hans sosej ayam, daging patuh, udang beku, ayam keseluruhan (satu di dalam peti sejuk, satu di dalam peti sejuk), daging babi, dan ayam belanda bumi. Anda boleh menemui sebahagian besar vakum ini, jadi walaupun dalam peti sejuk mereka akan bertahan beberapa minggu.
  • Sayuran: Kocong bayi berkulit atau sayur-sayuran (untuk salad, sautés, dan smoothies), brokoli, kembang kol, bawang putih, bawang, sayuran akar (terutama ubi keledek). Sekali lagi, kebanyakan ini akan bertahan lama sehingga anda tidak perlu menggunakannya dengan segera.

Sama ada anda pemasa pertama pada beberapa minggu terakhir atau veteran yang berpengalaman, saya menggalakkan anda untuk mencuba perkara-perkara ini dan melihat jika mereka mengubah pengalaman anda. Mula berfikir dengan perut anda terlebih dahulu dan biarkan ia membimbing anda ke cara memasak baru untuk Whole30.

30 Hari Keseluruhan Whole30: Kami menendang 2017 dengan 30 hari keseluruhan Whole30. Mengapa Whole30? Ia bukan diet tetap; ia bukan preskripsi untuk makan. Ia hanya 30 hari untuk makan makanan secara keseluruhan dan meneroka pendekatan yang lebih berharga dan penuh perhatian kepada makanan. Baca lebih lanjut di sini pada keseluruhan Whole30 dan bagaimana untuk mengikutinya.

Apa pendapat anda mengenai tip ini? Bagaimana anda menyimpan sesuatu yang menarik di dapur semasa Whole30? Beri tahu kami di dalam komen!