(Kredit imej: Kate Davis)

Gambar ini: Ia tahun 2007 di Charlottesville, Virginia. Penggera saya menggegarkan saya dengan kilauan merah marah pada jam 8 pagi, yang merupakan burung awal yang istimewa untuk saya. Syarahan pertama saya bermula pada jam 8:30, dan saya memerlukan sekurang-kurangnya 15 minit untuk berjalan di sana.

Saya tidak merancang untuk keluar malam tadi, tetapi semua kawan saya meraikan kejayaan sukan rumah di Mellow Cushion (ya, nama sebenar). FOMO menang, jadi apabila saya bangun dari katil, saya merasakan otak saya bergolek juga, yang bermaksud saya juga perlu faktor berhenti di bodega tempatan.

Mengabaikan kekacauan helai kepalanya dan bilik tidur yang berantakan, saya melontarkan seluar jeans dan seluar jeans, berus gigi saya, dan mengusap rambut saya menjadi satu roti. Saya mengambil ransel saya dan bar coklat-oat, dan bergegas melintasi landasan keretapi untuk mendapatkan minuman buah kegemaran saya. Saya beli dua, bersama dengan cawan Big Gulp, tudung, dan jerami. Saya berlari sambil berjalan dan menjejaki bar sebelum berjalan ke auditorium besar untuk memulakan hari kolej lain.

Fast Forward 5 Years …

Sekarang bayangkan ini: Lima tahun kemudian dan saya tinggal di New York City, tanpa keraguan dan sangat cemas, tersangkut di pekerjaan korporat yang saya tidak nikmati. Dan rasa apa? Rutin pagi saya kelihatan sama.

Saya tertekan sebelum hari bermula. Pilihan makanan dan minuman saya dipenuhi gula dan aditif dan tidak mempunyai nutrien. Mereka tidak menyumbat otak saya, mereka memicu gula darah saya untuk melonjak dan kemudian kacau hanya beberapa saat kemudian. Tidak menghairankan, saya sangat letih – secara mental dan fizikal – pada waktu petang.

Saya juga benar-benar kecewa dengan rutin sosial malam-malam dan kebiasaan makan tengahari yang berminyak, yang seolah-olah mendapat banyak orang melalui minggu kerja. Saya memerlukan perubahan, jadi saya mula menguasai masa saya dengan memasak.

Satu jawatan yang dikongsi oleh Laura Lea Goldberg, Chef (@lauraleabalanced) pada

Dengan bajet yang ketat dan dikelilingi oleh pasar petani yang cantik, saya mula membuat sayur-sayuran menjadi daya tarik utama makanan saya. Protein dan lemak sihat sering mengambil bentuk kacang, bijirin, kacang, dan biji. Lama kelamaan, saya mula melihat emosi saya dan kesihatan fizikal bertambah baik. Saya mempunyai lebih tenaga, kepala yang lebih jelas, dan kebimbangan saya telah berkurang secara dramatik.

Saya memutuskan untuk meletakkan semua tenaga itu ke dalam memasak, memperolehi ijazah sebagai Chef Holistik Bersertifikat dari Institut Gourmet Asli, akhirnya meninggalkan tugas korporat, dan pulang ke Nashville.

Apa Rutin Pagi Saya Seperti Sekarang

Ia 10 tahun kemudian dan saya terjaga dengan cahaya, iaitu kira-kira jam 5:45 pagi. Saya rasa segar, bersedia menghadapi hari ini. Saya membuat senarai syukur mental di kepala saya – untuk hari yang lain hidup, untuk katil yang selesa ini, untuk haiwan kesayangan saya, bahan bacaan semasa saya – apa-apa!

Saya kemudian menghidupkan telefon saya dan mengambil beberapa minit untuk menjawab e-mel dan membalas komen. Saya membuat katil, meletakkan setiap bantal di tempat, dan kemudian saya menuju ke dapur. Suami saya telah memberi makan kepada haiwan, yang merupakan makanan ternakan.

Saya tarik gelas Mason besar keluar dari peti sejuk. Ia mengandungi air yang ditapis, campuran minuman strawberi yang semulajadi, stevia, dan jus dari satu limau. Saya menghiraukan ini kerana saya meninjau peti sejuk dan pantri.

Satu jawatan yang dikongsi oleh Laura Lea Goldberg, Chef (@lauraleabalanced) pada

Satu ulang-ulang sarapan pagi semalam menyeru kepada saya – sekeping paya rai tempatan yang dibuat dengan mentega badam dan sebiji stroberi St Dalfour semua buah, disertai dengan smoothie. Ke Vitamix pergi 1/2 pisang beku, 1 sudu kolagen peptida, 3/4 cawan kese beku organik, 1 scoop spirulina, sudu kayu manis, percikan ekstrak vanila, dan santan yang cukup untuk mencapai konsistensi yang saya inginkan. Saya suka smoothies saya super berkrim! Cawan teh hijau melengkapkan makanan dengan sempurna.

Jadi, bagaimana perasaan saya sekarang? Tumpuan saya dengan penuh kesyukuran dan kesedaran membantu saya memulakan hari yang tenang dan bahagia, seperti membuat tempat tidur pertama. Menghidrat dengan air lemon adalah cara yang baik untuk mendapatkan sistem pencernaan saya, dan sarapan yang besar dengan karbohidrat yang kompleks, lemak yang sihat, protein bermakna gula darah yang stabil sepanjang hari – tidak mengidamkan atau kemalangan. Saya didorong untuk mengambil apa sahaja cara saya. Plus, ia sungguh luar biasa!

Apakah rutin waktu pagi anda? Adakah anda mempunyai sebarang resipi yang membuat anda berasa hebat sepanjang hari?