Lebih dan lebih daripada kita menemui apa yang pastinya pasta miso pekat yang hebat boleh dalam masakan harian kita – dan bukan hanya untuk sup! Malangnya, banyak kedai utama telah ditangkap dan mula membawa pelbagai kesilapan tradisional untuk dipilih. Soalan sebenar ialah: bagaimana untuk memilih? Teruskan membaca…

Untuk menjadi jujur ​​dengan anda, kami mendapati banyak maklumat yang bertentangan mengenai jenis miso yang berbeza dan bagaimana mereka sebenarnya berbeza. Berikut adalah ringkasan tentang apa yang kami faham tentang jenis miso yang paling biasa yang kini terdapat di pasaran di Amerika Syarikat – tetapi jika anda seorang pakar miso, sila berbunyi dan mendidik kami!

Miso putih: Miso ini dibuat daripada kacang soya yang telah ditapai dengan peratusan besar beras. Warna sebenar yang dihasilkan boleh terdiri daripada putih ke cahaya beige, dan miso mempunyai rasa manis pasti. Ia lebih baik digunakan dalam bumbu seperti mayo atau salad dressing, atau dalam sos ringan.

Miso kuning: Miso kuning biasanya dibuat dari kacang soya yang telah ditapai dengan jelai dan kadang-kadang sebilangan kecil beras. Ia boleh menjadi kuning ke warna coklat muda. Miso ini mempunyai rasa yang ringan dan bersahaja dan lebih baik untuk kegunaan umum bukan hanya dalam perasa tetapi sup, marinades dan glasi.

Miso Merah: Ini juga biasanya dibuat daripada kacang soya yang ditapai dengan barli atau bijirin lain, walaupun dengan peratusan yang lebih tinggi daripada kacang soya dan / atau tempoh penapaian yang lebih lama. Ia boleh berkisar dari warna merah ke coklat gelap. Rasa umami yang mendalam dari miso merah boleh menampung hidangan ringan, tetapi sesuai untuk sup, brais, dan glaz.

Black Miso: Maklumat kami mengenai miso hitam tidak sepenuhnya jelas. Sesetengah sumber mengatakan pes ini dibuat sepenuhnya daripada kacang soya, yang lain mengatakan bahawa ia dibuat daripada kacang soya yang ditapai dengan bijirin gelap yang hangat seperti soba. Walau apa pun, ini kedengaran seperti miso berperisa paling kuat di sekitar (deskripsi mengingatkan kita sedikit marmite!).

Kedalaman warna dengan miso tertentu juga boleh memberitahu anda tentang rasa. Secara umumnya, warna yang lebih gelap, semakin lama ia ditapai dan semakin kuat akan rasa. Kedua-dua misos kuning dan merah kadang-kadang boleh dilabelkan sebagai “miso barley,” jadi periksa warna sebenar pes untuk menunjukkan betapa ringan atau kuat itu.

Apa jenis miso yang anda biasanya masak?

Berkaitan: Tinjauan Resipi: Kacang Hijau dengan Sos Miso Walnut

(Imej: ahli perniagaan Flickr dilesenkan di bawah Creative Commons)