Milkshake Emas

(Kredit imej: Jerrelle Guy)

Kali terakhir saya turun dengan sejuk, saya melengkung di bawah selimut selimut, memanjat diri saya dengan bantal, dan berjuang kabut otak saya dengan cawan “susu emas.” Hangat dan lembut, dibumbui dengan kunyit, kayu manis, dan halia, ia adalah warna daffodil – dan setiap segmen sebagai selesa. Tetapi saya tidak hanya akan menenangkan; Saya bersenjata untuk pemulihan rekod. Adakah susu emas menjadi Seabiscuit saya?

Apa Susu Emas?

Ditulis oleh blogger dan digalakkan oleh selebriti, susu emas, aka “latte kunyit”, telah menjadi kegemaran kesunyian set kesejahteraan. Secara umumnya, pemain bintang susu emas adalah asas susu (lembu, badam, kelapa, atau sebagainya) dan sedikit kuning kunyit. Sesetengah resipi menyeru untuk mengunci minyak kelapa atau satu sudu teh halia kering, seperti yang ada di blog Goob Gwyneth Paltrow atau Chloe Coscarelli, oleh Chloe. Kayu manis, lada hitam, buah pelaga, dan pemanis juga sering muncul. Dihidang panas atau sejuk, bahan-bahan biasanya digabungkan dalam periuk atau terbakar dalam pengisar.

Mari Bercakap Mengenai Kunyit

Warna tandatangan susu berwarna emas berasal dari kunyit, rempah rempah-rempah dan rempah-rempah “superfood” blogosphere. Akar kunyit, sepupu halia (tidak diselipkan, persamaan keluarga kuat), paling terkenal dengan warna oren elektriknya; ia adalah pewarna segera untuk teh dan papan pemotong anda dan apa sahaja pakaian baru yang anda pakai. Ia juga biasanya dijual dalam serbuk kering, yang memudahkan untuk mengukur dan memasak dengan.

Anda mungkin paling akrab dengan kunyit kerana peranannya dalam makanan Asia Selatan. Banyak kari mendapatkan warna mereka dari kunyit, yang merupakan ramuan biasa dalam campuran rempah serbuk kari.

Fakta atau Fiksyen: Penyembuhan Curcumin

Manfaat kesihatan kunyit yang dikatakan disebabkan oleh curcumin kompaun tumbuhan, yang juga memberikan akar warna orennya yang mengilat jari. Penyelidikan menunjukkan bahawa curcumin boleh membantu mencegah atau merawat kanser, dan tuntutan di curcumin link blogosphere dengan pelbagai pencernaan, pernafasan, dan peningkatan kesihatan reproduktif. Tetapi, setakat ini, tuntutan-tuntutan ini tidak dibuktikan oleh percubaan saintifik.

Sebagai baru-baru ini New York Times artikel menunjukkan, ujian klinikal membandingkan kesan kurkumin kepada ubat-ubatan preskripsi yang sedikit, dan penyelidikan yang lebih besar perlu dilakukan pada skala yang lebih besar untuk membuktikan keberkesanan kunyit sebagai suplemen kesihatan. Apa lagi, kunyit mempunyai bioavailabiliti yang agak lemah, yang bermaksud ia tidak mudah diserap atau digunakan oleh badan. Dalam erti kata lain, walaupun kurkumin adalah mujarab perubatan, anda mungkin tidak mendapat cukup dengan meminum cawan susu emas.

Garisan bawah

Nyaman sebagai secawan susu emas mungkin, tiada seorang pun dari kami (termasuk saya sendiri) harus bergantung kepada minuman untuk menenangkan gejala sebagai bantuan kesihatan. Walaupun penyelidikan itu kelihatan menjanjikan, terdapat tidak cukup untuk menyokong pelbagai tuntutan yang dibuat oleh peminat besar susu emas.

Tetapi jika anda suka latte berbusa atau mendambakan secawan cair susu yang dibumbui, susu emas adalah perkara yang sama. Dan jika anda sedang mencari musim sejuk, sesuai musim panas yang mengambil minuman ringan yang bergaya ini, kenapa tidak cuba cincang emas kami?

Anda juga boleh dengan mudah menggabungkan kunyit ke dalam makanan dengan melemparkannya dengan sayur-sayuran dan menggabungkannya ke dalam smoothies (kami mempunyai beberapa idea untuk anda di sini), sekiranya kajian masa depan membuktikan bahawa rempah adalah semua itu hyped up.

Pernahkah anda mencuba susu emas? Kongsi pendapat anda dengan kami di dalam komen.