Ketika pertama kali kami meneliti pengganti tepung yang baik untuk digunakan di bechamel untuk sformatos ubi jalar, kami langsung mendarat di tepung beras. Tetapi tepung beras biasa atau tepung beras manis? Dan ada perbezaan?

Jawapan ringkasnya ialah ya!

Tepung beras adalah beras daripada beras panjang atau sederhana, jenis nasi yang sama yang kebanyakannya kita ada di pantri kita. Ia mempunyai beberapa sifat penebalan, tetapi lebih baik digunakan dalam campuran tepung gluten untuk barangan yang dipanggang.

Tepung beras manis adalah beras dari beras ketan pendek, aka “nasi melekit.” Jangan risau, walaupun; hakikat bahawa ia dipanggil beras ketan tidak bermakna ia mengandungi gluten. Sebaliknya, beras ini mempunyai kandungan kanji yang jauh lebih tinggi daripada jenis beras lain, menjadikan ia agen penebalan yang sangat berkesan untuk sos atau pengikat untuk perkara-perkara seperti mochi dan mi.

Dan jangan biarkan hakikat bahawa ia dipanggil “manis” beras membuang anda sama ada. Rasanya ringan dan hampir susu, sama sekali tidak manis manis. Cari tepung ini yang dilabel sebagai mochiko di runcit Asia.

Tepung beras manis akhirnya berfungsi dengan sempurna di bechamel kami. Bagaimana anda menggunakan kedua-dua tepung ini?

Berkaitan: Apa perbezaannya? Soba, Udon, dan Nasi Beras

(Imej: Amazon.com dan Kilang Merah Bob)