Nasi melekit berlainan dengan banyak nama – waxy, sweet, dan mutiara di antara mereka – tetapi yang paling mengelirukan adalah glukosa. Adakah beras pulut mengandungi gluten?

Adakah Ia Mengandungi Gluten?

Jawapannya adalah tidak: Nasi pulut bebas gluten. Nama yang mengelirukan hanya berasal daripada hakikat bahawa beras ketan menjadi gam dan melekit apabila dimasak.

Mengapa begitu melekit? Ia semua turun ke kandungan kanji: pati kanji mempunyai dua komponen, amilosa dan amilopektin. Rasa sederhana dan lama mempunyai kadar amilosa yang lebih tinggi, sedangkan kanji pada beras ketan gandum pendek hampir semua amilopektin, menyumbang kepada tekstur yang lembap dan melekit.

Memasak Beras Beracun

Berbanding dengan beras yang lebih lama, beras pulut memerlukan air yang paling sedikit untuk dimasak. Kerana ia mudah rosak, ia sering direndam dan kemudian dikukus bukannya rebus. Walaupun ia tidak rasanya manis, ia juga dikenali sebagai nasi manis kerana ia sering digunakan untuk membuat masakan manis di Asia.

Oleh itu bagi anda yang mengelakkan gluten, anda boleh dengan senang hati memasak dan makan nasi beras dengan meninggalkannya. Jadikannya menjadi puding beras atau sapukannya dalam santan!