Sekiranya anda seperti majoriti rakyat Amerika – 64 peratus, menurut Persatuan Kopi Kebangsaan – anda bergantung pada secawan kopi yang pertama untuk anda pergi setiap pagi. Nah, penganut kopi Bulletproof, minuman bergaya yang terkenal dengan mentega untuk membuat minuman, mendakwa barangan boleh memberi anda lebih banyak lagi, dan tenaga yang tahan lama, tenaga.

Mari kita hadapi – sebahagian besar daripada kita dengan senang hati akan melayan java filem-teater-popcorn-rasa dengan galon jika memang benar. Jadi, adakah ia?

Memahami Tenaga dan Kalori

Buah supercharged yang telah mengambil dunia kecergasan dan pemakanan oleh ribut sejak beberapa tahun kebelakangan ini mempunyai beberapa faedah, dari peningkatan kenyang ke otak yang lebih tajam.

Tetapi sifatnya yang berkuasa mungkin menjadi yang paling sukar untuk dibuktikan (atau dibuang), dan bukan hanya kerana tidak ada satu tan kajian di sana lagi. “Anda tidak boleh mengukur tenaga yang lebih tinggi, jadi sukar untuk mendapatkan objektif mengambilnya,” kata Carolyn Land Williams, PhD, RD.

Dalam istilah yang paling mudah, tenaga berasal daripada kalori yang kita makan. Lebih banyak kalori (dan kopi peluru yang mengandungi mentega dan minyak, boleh mempunyai sehingga 400 cangkir) bermakna lebih banyak bahan bakar untuk badan anda. “Jika anda digunakan untuk minum kopi hitam, maka ya, anda akan mempunyai lebih banyak tenaga kerana anda mengambil lebih banyak kalori,” kata Leslie Bonci, RD, pakar pemakanan berasaskan Pittsburgh. Walau bagaimanapun, makan terlalu banyak boleh memberi kesan yang bertentangan, kerana tubuh anda mengalihkan darah ke sistem pencernaan anda dan jauh dari bahagian lain, seperti otot dan otak anda. Kita semua mengalami koma makanan selepas makan.

Mendapatkan Kalori “Hak” untuk Tenaga

Di mana kalori berasal dari membuat perbezaan juga. Karbohidrat cenderung dicerna dengan lebih cepat daripada lemak dan protein, yang sangat bijak. Masalahnya, kemudian dalam proses pencernaan, mereka boleh merosakkan gula darah, menyebabkan keletihan dan kelaparan. Atas sebab itu, nasihat diet tradisional adalah untuk makan “makanan campuran” yang terdiri daripada karbohidrat, protein, dan lemak yang sihat untuk tenaga yang paling berkekalan.

Tetapi diet termasuk Paleo dan tumpuan diet ketogenik pada karbohidrat nixing untuk memaksa tubuh membakar lemak, yang menghasilkan produk sampingan yang dikenali sebagai keton. Banyak peminum kalis peluru melanggan teori ini juga, dan laman web ini secara khusus mengesyorkan menggantikan sarapan berkarbon tinggi dengan minuman, yang mengandungi hanya lemak (mentega dan bentuk trelerleriid rantai sederhana atau MCT).

Lebih lanjut mengenai keto: Apakah Diet Ketogenik, dan Mengapa Kita Bercakap Mengenai Ini?

Mengikut laman web Bulletproof, kesan tambahan yang berkuasa disebabkan oleh fakta bahawa “lemak tepu dalam mentega yang menyerap rumput memperlambat penyerapan kafein, yang memberi anda tenaga bahkan selama beberapa jam dan bukannya kenaikan kafein dan kemalangan.” Tetapi tidak ada sebab untuk mempercayai makanan seimbang dan susu dengan kopi anda tidak akan mempunyai kesan yang sama.

“Ia bergantung pada apa yang anda menggantikan dengan kopi peluru,” kata Alissa Rumsey, RD, pengasas Alissa Rumsey Nutrition and Wellness di New York City. “Jika garis dasar anda adalah sesuatu yang mempunyai banyak karbohidrat yang halus atau melangkau sarapan pagi, ini mungkin lebih baik daripada apa-apa.” Secara keseluruhannya, dia melihatnya sebagai peluang yang terlepas untuk mendapatkan lebih banyak nutrien ke dalam diet anda. “Anda tidak mendapat apa-apa protein, serat, atau apa-apa vitamin atau mineral utama.”

Memandangkan Kesan

Dan terdapat kesan jangka panjang untuk dipertimbangkan, juga, Rumsey menegaskan. “Kami tahu lemak tepu mungkin tidak begitu buruk bagi kami seperti pemikiran terdahulu, tetapi ia masih tidak baik untuk kami, terutamanya dalam jumlah ini setiap hari.” Minyak MCT diserap dengan berlainan daripada lemak lain, jadi mereka tidak mempunyai banyak kesan pada kadar kolesterol dan trigliserida, tetapi ia bukan lemak yang membakar lemak, metabolisme yang menaikkan superfood yang semua orang fikir ia adalah.

Terdapat banyak penyelidikan yang kafein sahaja mempunyai faedah. Selain rangsangan tenaga jangka pendek, ia dapat meningkatkan memori jangka pendek dan meningkatkan fokus, prestasi, dan masa reaksi dalam atlet. Dan para penyelidik terus melihat fungsi MCT pada fungsi otak dalam populasi yang sihat, bukan hanya dementia dan pesakit Alzheimer.

Mencuba untuk Diri Anda

Sehingga penyelidikan yang lebih kukuh ada, anda sentiasa boleh, seperti laman web Bulletproof yang mencadangkan, “Cuba dan rasakan untuk diri sendiri.” Williams melakukan, dan terkejut mendapati dia menikmatinya. Walaupun dia memotong resipi untuk satu sudu makan setiap mentega dan minyak, dia berkata kesannya terhadap selera makan itu adalah serta-merta. “Apabila saya mempunyai ini, saya hampir lupa untuk makan tengahari, yang pelik kepada saya, kerana saya tidak terlepas makan atau makanan ringan,” katanya..

Dan walaupun dia tidak membeli sepenuhnya tuntutan itu, dia akan terus meminumnya sekali-sekala.

Siaran ini telah dikemas kini dengan sebutan yang diperbetulkan.