Untuk herba, cilantro sangat memecah-belah. Orang suka sama ada atau tidak boleh menahan rasa. Julia Child terkenal membenci kebencian untuk ketua dalam wawancara 2002 dengan Larry King ketika dia mengakui dia membenci ketumbar, mengatakan ia mempunyai “rasa mati” padanya. Orang lain mengatakan ia meninggalkan aftertaste seperti sabun di dalam mulut mereka, dan ada yang menyamakan rasa untuk menghancurkan pepijat.

Tetapi ada lebih banyak penolakan cilantro daripada selera rasa pemilih: ia adalah biologi.

Ia dalam Gen anda

Apakah kesepakatan di sebalik fenomena ini? Menurut kaji selidik genetik oleh para penyelidik di Cornell University, terdapat gen yang sangat spesifik yang membuat sesetengah orang sangat tidak suka rasa ketumbar. Selepas mengukur hampir 30,000 orang, para saintis mengetengahkannya ke gen OR6A2. Ini gen “kod bagi penerima yang mengambil aroma bahan kimia aldehid” – bahan kimia ini terdapat di cilantro dan sabun, itulah sebabnya ramai orang secara anekdot mengatakan selera cilantro seperti sabun.

Sliced ​​Potato Sweet Potato dengan Cilantro Pesto

(Kredit imej: Faith Durand)

Berapa Banyak Orang Yang Mempengaruhi Ini?

Telah dianggarkan satu penghindaran yang kuat terhadap impak cilantro di mana sahaja dari 4 hingga 14 peratus daripada penduduk umum, melaporkan New York Daily News. Kebencian ini lebih sering ditemui dalam beberapa kaum dan etnik daripada yang lain. Satu kajian terdahulu mendapati 21 peratus daripada orang Asia timur, 17 peratus daripada keturunan Eropah, dan 14 peratus daripada keturunan Afrika yang mengatakan mereka bukan penggemar ketumbar. Sementara itu, hanya 3 peratus daripada Asia Selatan, Amerika Latin, dan orang Timur Tengah merasakan cara yang sama tentang ramuan ini.

Itu bukan untuk mengatakan anda secara genetik keras untuk menghina cilantro selama-lamanya. Menurut Nicholas Eriksson, penulis utama kajian yang disebutkan di atas, orang dapat mengubah persepsi mereka tentang ketumbar. Dalam temu bual dengan The Salt, Eriksson mengesyorkan menghancurkan daun sebelum digunakan (katakan, membuat sejenis pesto), kerana memecahkan herba akan melepaskan enzim yang menjadikan rasa sabun menjadi sesuatu yang lebih ringan.