Kedua-dua kunci yang besar untuk barangan bakar vegan yang lazat adalah tenusu dan telur swap yang berjaya. Sebaik sahaja anda mempunyai rancangan untuk mereka, kemungkinannya hampir tidak berkesudahan apabila ia merawat vegan lazat yang dapat anda lakukan. Berikut adalah lima petua dan kiat yang penting untuk diingat untuk barangan vegan bakar.

1. Belajar penggantian telur anda.

Ada segelintir bahan di luar sana yang boleh menggantikan telur pada barang yang dipanggang, dari biji rami tanah yang dicampurkan dengan air ke pisang mashed-up. Luangkan sedikit masa untuk bereksperimen dengan masing-masing untuk mencari pengganti yang memberi anda hasil yang anda cari dalam apa yang anda bakar.

Baca lebih lanjut: 5 Substitut Vegan untuk Telur dalam Baking

2. Jangan terlepas pandang aquafaba.

Tambahan yang paling baru kepada permainan penggantian telur adalah aquafaba, cecair dalam tin cawan. Menggunakannya di dalam barangan bakar anda adalah cara yang baik untuk mengelakkan sisa di dapur, dan jangan bimbang – sebarang rasa biji yang berlarutan dalam cairan yang hilang apabila dimasak.

Baca lebih lanjut: Aquafaba: Penggantian Telur Paling Ajaib (dan Cara Penggunaannya)

3. Pertimbangkan lemak anda.

Margarine telah menjadi pengganti tradisional untuk mentega, tetapi banyak jenama dibuat dengan minyak hidrogenasi yang boleh merosakkan kesihatan anda. Jika anda akan menggunakan marjerin, cari yang bebas dari minyak tersebut, seperti Baki Bumi. Atau cuba gunakan minyak kelapa, yang boleh digantikan satu-ke-satu, atau minyak zaitun (gunakan 1/4 cawan ditambah 2 sudu minyak zaitun untuk setiap cawan mentega) sebaliknya.

Berkaitan: Baking dengan Minyak Kelapa: 10 Resipi kegemaran kami

Cookies Terbaik di Dunia

(Kredit gambar: Samantha Bolton)

4. Jangan lupa untuk menukar madu.

Sekiranya anda membuat roti untuk seseorang yang vegan dan anda tidak, anda mungkin lupa bahawa madu juga dianggap sebagai persoalan. Jika resipi memerlukan madu, bertukar-tukarnya untuk jumlah yang sama sirap maple atau agave.

Berkaitan: A, A & A: Apa Perbezaan Antara Gred Maple New Maple?

5. Memilih susu tanpa susu tanpa gula.

Ramai susu tidak boleh diminum atau dimasak. Pilih varieti biasa dan tidak manis untuk memberi anda lebih banyak kawalan dalam baking anda. Perlu diingat bahawa konsistensi susu bukan tenusu yang anda gunakan – susu kedelai lebih dekat dengan konsistensi susu lembu daripada badam, yang biasanya agak nipis, sedangkan santan sangat tebal.

Berkaitan: Cara Membuat Susu Kelapa di Rumah

5 Resipi Masakan Vegan Kami Suka

  • Cupcakes Coconut Chocolate Vegan & Gluten Free
  • Cookies Thumbprint Vegan yang Mengubah Hidup
  • Kek Gingerbread Gluten Percuma & Vegan
  • Kek Sticky Orange dengan Marmalade Glaze
  • Cupcake coklat Vegan dengan Orange & Halia

Adakah anda membuat barang bakar vegan? Apakah beberapa tip penting anda??