Sehingga 2016, susu badam adalah susu yang paling popular di semua susu di Amerika Syarikat. Dan walaupun dengan semua pendatang baru – susu mentega, santan, susu hemp, susu oat – kami rasa masih kekasih “mylks.” Tetapi adakah ia patut diterimanya di bahagian bukan tenusu pasaraya anda?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda ketahui tentang susu badam.

1. Ia bebas laktosa.

Seperti semua susu bukan tenusu yang lain, ia bebas laktosa. Ini adalah, kira-kira 65 peratus daripada penduduk yang tidak lactose-intolerant, sangat penting.

2. Ia vegan.

Satu lagi untuk beberapa: Bukan produk haiwan. Ini juga bermakna ia tidak mempunyai kolesterol.

3. Ia adalah kalori rendah.

Berbanding dengan susu biasa dan juga susu bukan susu yang lain, ia adalah kalori yang agak rendah, atau ia boleh: Satu hidangan susu badam Almond tanpa gula datang pada 30 kalori sejuk. (Walau bagaimanapun, ia sedih tidak akan membuat kopi anda berkrim. Ia sentiasa sesuatu.) Malah, versi yang manis adalah ringan, walaupun, pada 60 kalori berkhidmat.

4. Ia mungkin mempunyai aditif.

Susu berasaskan tumbuhan khususnya boleh mempunyai banyak bahan tambahan, termasuk carrageenan, yang berasal dari rumpai laut dan digunakan sebagai penstabil dan pemekat. Ada banyak hoopla di sekitar aditif ini, yang mungkin (atau mungkin tidak) berpotensi menjengkelkan. Ia masih merupakan bahan yang diluluskan oleh FDA untuk produk organik, tetapi semakin banyak jenama yang mengeluarkannya daripada formulasi mereka.

Berkaitan: Mengapa Saya Keluar Susu Almond & Pergi Kembali ke Susu Lembu Minum

5. Ia tidak seperti berkhasiat seperti yang anda fikirkan.

Kekurangan terbesar untuk susu badam, bagaimanapun, bukan mengenai apa yang ada di dalamnya, tetapi sebaliknya apa yang tidak. Walaupun badam sendiri adalah sumber protein dan kalsium yang hebat, New York Times mempunyai berita buruk tentang susu badam: “Nutrien ini hanya hilang semasa pemprosesan minuman kacang ini, yang mengandungi banyak air.” (Sekali lagi, mungkin anda sudah mendapat banyak protein dari sumber lain dan semua kalsium yang anda perlukan dari sayur-sayuran Mungkin ada baiknya!

Ada kemungkinan untuk membeli jenama yang mengkompensasi sesetengah produk itu – kerana kacang susu tidak semestinya mempunyai banyak nutrisi, beberapa pengeluar membina mereka untuk meningkatkan kandungan protein, kalsium, dan vitamin. Sekali lagi, saintis masih tidak benar-benar yakin betapa baiknya nutrien yang diserap.

Intinya: Susu almond bukanlah yang terbaik mahupun yang paling teruk. Minum secara bertanggungjawab! Dan baca label anda!

Adakah anda minum susu badam? Apa jenama kegemaran anda?

Video Berkaitan: Cara Membuat Susu Almond