Apa yang kita masukkan ke dalam badan kita boleh membuat atau memecah hari kita. Ini terutama berlaku untuk anak-anak, yang harus menyesuaikan tuntutan sekolah, aktiviti ekstrakurikuler, dan rakan-rakan (dan kegilaan). Ibu bapa dan penjaga biasanya boleh mengekalkan perhatian terhadap apa yang anak makan untuk sarapan dan makan malam, tetapi makan tengah hari kadang-kadang boleh menjadi percuma untuk semua. Dan semasa pembungkusan makan tengah hari adalah hampir selalu pilihan paling sihat, ia tidak semestinya realistik.

Nasib baik, pilihan makan tengahari kafeteria telah membuat langkah besar dalam beberapa tahun yang lalu. Sebelum memberi tumpuan kepada pemakanan yang sihat di sekolah-sekolah yang benar-benar lepas, kafeteria adalah seperti berikut: pizza, pasta, kentang tumbuk, kentang goreng, dan nugget ayam. Sekarang banyak kafetaria menawarkan hidangan atau dua, seperti sayuran dan pasta, beberapa pilihan minuman, dan bar salad juga – dan kebanyakan sistem sekolah dikehendaki untuk menyampaikan hanya bijirin penuh.

Walaupun masih menjadi cabaran bagi kafetaria sekolah untuk melaksanakan perubahan ketara yang diberikan keperluan kalori dan pemakanan, serta anggaran yang ketat, makan tengah hari yang sihat dan seimbang memang mungkin apabila menggeser dulang itu melalui saluran.

Berikut adalah beberapa tip dari pakar pemakanan tentang bagaimana untuk makan dengan baik di kafeteria – sama ada kafeteria di sekolah atau di tempat kerja.

Tekan bar salad.

Jika sekolah mempunyai bar salad, anak-anak harus digalakkan untuk memuatkan, menurut Clara Norfleet, ahli diet berdaftar yang berpangkalan di Asheville, NC. Beliau berkata pilihan ini sesuai, bukan hanya untuk sayur-sayuran berdaun, tetapi juga kerana ia membolehkan para pelajar mempunyai pengalaman dalam memilih makanan mereka sendiri, yang menjadikan makanan yang sihat lebih menarik. Selain itu, kanak-kanak boleh memukul hampir semua kumpulan makanan penting dengan memasukkan telur rebus, keju, dan / atau daging deli untuk protein.

Sekiranya mereka menghidupkan hidungnya dengan idea salad, Robyn Coale, seorang pakar pemakanan berdaftar dan pengamal jururawat di New York, mencadangkan lebih banyak idea untuk makan seperti ayam dan taco sayuran. Kanak-kanak boleh mengambil bungkus dari kawasan sandwic, ayam dari salad bar (atau pilihan hidangan ayam), dan sayur-sayuran pilihan untuk membuat ciptaan mereka sendiri.

Pilih panggang atau dibakar, tidak digoreng dan dilapisi roti.

Walaupun hidangan pilihan semakin baik, makanan yang digoreng dan dilapisi roti masih menunjukkan persembahan yang kuat. Norfleet mengesyorkan agar pelajar mencapai hidangan yang dimasak atau dibakar bila mungkin – oleh itu, katakan ayam panggang vs nugget ayam atau ayam parm.

Katakanlah ya kepada pasta.

Tidak dinafikan bahawa kanak-kanak suka pasta dan, kerana piawaian pemakanan yang dikemas kini, makanan berasaskan bijirin perlu dibuat dengan bijirin penuh. Ini bermakna pasta masih boleh menjadi pilihan yang bagus, selagi saiz bahagian sedang diperiksa. Coale mencadangkan bahawa anak-anak memasangkan pasta pasta mereka dengan sisi yang sihat, seperti salad, kepingan oren, dan susu untuk hidangan yang lebih lengkap.

Dapatkan sampingan sayuran.

Bagi pihak, hampir tidak mengatakan bahawa sayur-sayuran segar atau kukus, seperti brokoli dan wortel, lebih baik untuk kentang goreng atau mac dan keju. Tetapi Norfleet berkata jika pelajar berhasrat untuk membuat sebahagian besar sayur-sayuran dan sayur-sayuran berdaun mereka, hidangan kecil kentang goreng atau mac dan keju baik sekali sekali.

Pilih buah, bukan jus buah.

Kanak-kanak boleh menambahkan lebih banyak nilai pemakanan kepada makan tengahari mereka dengan merebut epal, oren, atau pisang dan bukan jus yang dimuatkan dengan gula, dan memilih susu atau air sebagai minuman pilihan utama mereka. Sekiranya mereka mahu minum jus di sekolah, Rachael Devaux, blogger pemakanan berdaftar di belakang Rachael’s Good Eats, mengatakan ia sepatutnya jus buah 100 peratus, tanpa menambah gula.

Apa pilihan kantin anak-anak anda kelihatan seperti?