Kita semua mahu anak-anak kita membantu di sekitar rumah, dan dapur adalah tempat yang bagus untuk membina tabiat yang baik, kerana anak-anak anda akan melihat anda mencuci di sana awal dan sering. Tetapi antara bahan kimia berbahaya, peralatan tajam, dan peralatan makan rapuh, anda perlu berhati-hati untuk mendapatkan anak-anak anda terlibat.

Kami menjangkau Nancy Bock, naib presiden kanan pendidikan dan mesyuarat di Institut Pembersihan Amerika, untuk panduan mengenai bagaimana untuk selamat mendapatkan anak-anak yang terlibat dalam membersihkan dapur.

3 Soalan Penting Mengenai Kanak-kanak dan Pembersihan

1. Apakah kebimbangan mengenai anak-anak dan produk pembersihan??

“Kanak-kanak kecil tidak dapat memberitahu perbezaan antara deterjen mesin basuh pinggan mangkuk dan mandi gelembung, jadi mereka perlu diajar bahawa produk pembersihan bukan mainan,” kata Bock. Umumnya, sebaiknya memandu anak anda ke arah tugas yang tidak memerlukan produk pembersihan, dan selalu membaca label produk apa pun yang anda gunakan supaya anda tahu cara mengendalikannya dengan betul. “Kerana anak-anak matang pada usia yang berlainan, tanggungjawab ibu bapa untuk mengetahui tentang produk yang mereka gunakan dan untuk menentukan kapan anak mereka sendiri bersedia mengendalikan produk dengan bahan kimia,” kata Bock.

PERINGATAN: Pembersihan produk mesti sentiasa disimpan dan tidak dapat dicapai oleh anak-anak kecil.

2. Bagaimana pula dengan produk pembersihan DIY?

“Kami mempunyai kebimbangan dengan memperkenalkan anak-anak muda kepada pembersih buatan sendiri juga,” kata Bock. Yang pertama ialah apabila anda menggunakan produk yang sama untuk membersihkan dan memasak (sebagai contoh, lemon), kanak-kanak mungkin percaya bahawa semua produk pembersihan dibuat dengan makanan dan, dengan itu, boleh dimakan. Kebimbangan kedua adalah bahawa banyak campuran pencuci DIY tidak diuji untuk keselamatan dan tidak mempunyai panduan yang boleh dipercayai untuk merawat pendedahan tidak sengaja atau menggunakannya dalam kombinasi dengan produk lain.

3. Jadi adakah ia benar-benar berbaloi?

“Ya, Pembersihan adalah kemahiran hidup yang penting – bukan hanya untuk anak-anak untuk bersahabat dengan kawan-kawan atau pasangan masa depan, tetapi juga menjadi anggota keluarga unit yang menyumbang,” kata Bock. Sekiranya anda memberikan tugasan anak-anak anda yang sesuai, mereka boleh mempunyai peranan aktif dalam membersihkan rumah anda. Anda hanya perlu berhati-hati dalam proses latihan untuk menerangkan dengan jelas risiko (sebagai contoh, deterjen tidak boleh dimasukkan ke dalam mulut atau mata mereka) dan membuat penginapan untuk menggalakkan kejayaan (seperti menukar plat seramik anda untuk plastik semasa mereka belajar untuk memuatkan mesin basuh pinggan mangkuk). “Jika anda mempunyai anak-anak yang banyak, beri tugas masing-masing dan minta mereka bekerja bersama, seperti mempunyai anak yang lebih muda membersihkan meja sementara yang lebih tua memuat mesin basuh pinggan mangkuk,” kata Bock.

(Kredit imej: Ayn-Monique Klahre)

Kerajinan yang dicadangkan, Berdasarkan Umur

Prasekolah (2 hingga 5)

“Putuskan bila untuk memperkenalkan anak-anak anda ke pembersihan dapur berdasarkan usia dan status perkembangan mereka,” kata Bock. “Dengan rentang perhatian yang singkat dan kekurangan kemahiran motor halus, bantuan pembersihan prasekolah akan terhad.” Tetapi anda boleh menggunakan kemahiran yang mereka sudah belajar – seperti bentuk, menyortir, dan menyusun – untuk membuat permainan daripada menggabungkan cawan plastik, menyusun plat dari dari terkecil hingga yang terbesar, atau meletakkan perkakas dalam bakul (semua mengendalikan !).

Beberapa kerja prasekolah boleh lakukan:

 • Tutup pintu kabinet dan laci.
 • Hidupkan mesin basuh pinggan mangkuk.
 • Bantu membongkar mesin basuh pinggan mangkuk (pastikan mereka tidak memanjat pintu untuk mencapai rak atas).
 • Bantu tetapkan jadual.
 • Letakkan hidangan kotor di kaunter.
 • Sapu meja permainan.
 • Mumpahkan tumpahan dengan kain microfiber.

PERINGATAN: Kanak-kanak prasekolah tidak boleh mempunyai akses ke pembersihan produk. Pastikan produk pembersihan disimpan dan tidak boleh dicapai oleh anak-anak kecil. Pastikan anak prasekolah anda tidak mengendalikan apa-apa yang tajam atau yang boleh pecah. Ajar kanak-kanak prasekolah yang membersihkan produk bukan mainan.

Sekolah Gred (6 hingga 9)

“Penuntut sekolah boleh membantu lebih banyak kerja dapur, tetapi tidak perlu mengendalikan produk pembersihan sehingga anda merasa sudah siap,” kata Bock. Kanak-kanak yang lebih tua ini boleh mengendalikan lebih banyak alat pembersihan, seperti berus atau penyapu, dan boleh menggunakan produk pembersih lembut dengan pengawasan (Anda juga perlu membersihkan semula jika mereka tidak mendapat benda yang benar-benar bersih pada kali pertama). “Dan bersiaplah untuk campur tangan jika menyapu berubah menjadi pertarungan pedang atau pertempuran air keluar sambil mencuci piring,” kata Bock.

Beberapa sekolah menengah kerja boleh lakukan:

 • Tetapkan dan kosongkan jadual.
 • Letakkan hidangan ke dalam mesin basuh pinggan mangkuk (berhati-hati dengan barangan rapuh dan berat).
 • Lap bersih tumpahan dengan kain basah dan detergen hidangan.
 • Lap meja, kerusi, kerusi tinggi, kaunter, dan tempat makan masak atau julat.
 • Sapu atau hamper lantai.
 • Kosongkan dan lap lamanya bersih.

PERINGATAN: Anak-anak anda harus selalu diawasi ketika menggunakan produk pembersih. Kanak-kanak usia atau lebih muda ini tidak boleh mengendalikan peluntur cair atau produk lain dengan amaran kecederaan yang disenaraikan di dalam botol.

(Kredit imej: Heather Keeling)

Junior High (10 hingga 13)

“Anak-anak muda yang tinggi harus dapat mengendalikan semua kerja dapur asas, tetapi mereka tidak dewasa! Mereka tidak sepenuhnya memahami akibat, jadi memberi kebebasan kanak-kanak terlalu banyak pada usia ini boleh menjadi pramatang dan sangat berbahaya. Pastikan mereka mengikuti arahan dan amaran peringatan pada label, “kata Bock. Baca label sendiri dan bercakap dengan anak-anak anda tentang risiko pencampuran produk pembersihan.

Beberapa kerja yang boleh dilakukan oleh anak-anak yang lebih tua ini:

 • Membantu mencuci tangan.
 • Buat makan tengah hari untuk sekolah.
 • Letakkan mesin basuh pinggan mangkuk.
 • Menghapuskan countertop.
 • Permukaan-bersihkan peti sejuk. (Ini termasuk pelajaran mengenai tarikh tamat tempoh pakej.)
 • Sapu dan lantai mop.
 • Tingkap bersih.
 • Bawa keluar sampah.

PERINGATAN: Model menggunakan produk pembersihan yang selamat dengan membaca label sendiri, mengikut arahan, dan sentiasa menghalalkan amaran pada label. Jangan biarkan anak-anak remaja menggunakan bahan kimia yang keras seperti pembersih saliran atau pembersih ketuhar.

Sekolah Menengah (14 hingga 18)

“Pelajar sekolah tinggi boleh melakukan apa sahaja yang boleh dilakukan oleh orang dewasa – cabarannya biasanya membuat mereka melakukan tugas dengan teliti,” kata Bock. Pada usia ini, kanak-kanak sering sibuk pada waktu petang hari dengan kerja dan aktiviti rumah, jadi anda boleh menukar kerja dapur harian untuk mingguan atau bermusim. Walaupun pelajar sekolah tinggi boleh menggunakan produk yang paling banyak, sila peringatkan tentang keselamatan dan amaran.

Beberapa tugas tambahan yang boleh dilakukan oleh pelajar sekolah tinggi:

 • Membersihkan dan menyingkirkan sinki, countertops dan permukaan penyediaan makanan yang lain.
 • Bersihkan pembuat kopi.
 • Atur pantri.
 • Lantai scrub atau jalur dan lilin.

PERINGATAN: Pastikan sekolah tinggi anda membaca label dan mengikut arah – cari amaran seperti “gunakan di kawasan pengudaraan yang baik” dan “jangan bercampur dengan pembersih yang lain.” Jika mereka mempunyai adik-beradik kecil, ajar mereka untuk menyimpan produk pembersihan daripada jangkauan anak-anak yang lebih muda.

(Kredit imej: Marisa Vitale)

Kolej & Beyond

“Mengunjungi kanak-kanak dewasa adalah keluarga, jadi mereka masih dapat membantu dengan kerja dapur!” kata Bock. Apabila anak-anak kuliah berada di rumah untuk musim panas atau hari cuti, minta mereka untuk membantu tugas pembersihan musim seperti mencuci di belakang peti sejuk atau membersihkan oven. “Lagipun, tugas-tugas ini perlu dilakukan di mana sahaja mereka tinggal!”

Satu perkara terakhir!

“Sekalipun pekerjaan itu tidak dilakukan dan mungkin anda berharap, usaha itu penting, dan mereka harus bangga dengan sumbangan mereka,” kata Bock. Jangan lupa mengucapkan terima kasih kepada anak anda atas usaha dan kerja yang dilakukan dengan baik! “Berikan kebanggaan dalam membesarkan anak-anak menjadi bertanggungjawab, praktikal, dan menyedari usaha yang diperlukan untuk menjaga keluarga berjalan!”

Apa kerja dapur yang dilakukan oleh anak-anak anda? Apa yang anda perlu lakukan semasa anda masih kecil?