Adakah anda mempunyai sesuatu untuk minuman berasap? Pernahkah anda menghirup koktail berasap yang bergaya sejak kebelakangan ini, satu yang pergi cara di luar asap Scotch dan masuk ke wilayah baru? Koktel berasap adalah sangat menyeronokkan untuk dibuat di rumah, saya dapati baru-baru ini, dan ya, mereka melibatkan asap sebenar, dan ya, mereka hanya tentang silap mata terbaik yang pernah ada. Inilah yang kelihatan seperti membuat koktel asap…

Itulah kawan saya Chris, yang menjalankan blog rad Man Made DIY. Tahun lepas saya menyerahkan Gun Smoking yang saya tinjau beberapa saat, menyerahkannya kepada Chris, yang saya tahu akan menggunakannya lebih baik daripada yang saya akan lakukan. Nah, saya tidak kecewa. Dia dan isterinya datang untuk makan malam, pembuka selera dan minuman di belakangnya, dan Chris menubuhkan makmal koktel yang berasap di pulau dapur. Dia mengukur dan menuangkan minuman ke dalam botol kaca dan kemudian keseronokan bermula. 

Dia menyembur serutan kayu di Gun Smoking dan hanya untuk seketika, menuang asap wangi ke dalam botol. Lihat semua benda putih dalam botol itu? Yap, asap. Dia menggegarkannya (kita semua bergilir) dan kemudian menuangkan berasaskan smoky kami. Serius mendalam dan berasap, seperti api api dan bourbon dalam kaca. Jika berasap adalah perkara anda (atau, untuk perkara itu, trik parti) maka anda perlu mencuba ini. 

Chris menulis jawatan hebat pada Man Made DIY dengan beberapa tips untuk membuat koktel asap seperti ini, dengan beberapa kaedah alternatif untuk Gun Smoking. 

Baca  Cara: Membuat DIY Cokelat Asap Sendiri di Man Made DIY

Adakah koktel merokok di kalangan minuman pilihan anda? Pernahkah anda cuba membuatnya di rumah?? 

(Imej: Chris Gardner; Faith Durand)