Adakah anda akan mengadakan pesta Halloween yang menyeronokkan dan tertanya-tanya apa yang membawa wain? Ini bukan malam untuk wain yang serius. Rempah dengan beberapa hantu wain. Sejak beberapa minggu kebelakangan, saya telah mengetengahkan wain yang menyeronokkan untuk melancarkan malam ini. di sini melihat apa yang saya dapati!

Wain pertama yang saya dapati adalah dari Vampire Vineyards, yang berpangkalan di Paso Robles, California. (Menurut laman web mereka terdapat khabar angin bahawa anggur itu sebenarnya dimiliki oleh Vampire.) Terdapat sembilan wain Vampire untuk dipilih – Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Syrah, Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Grigio, White Zin dan Merlot Rose. Kebanyakan wain runcit pada kira-kira $ 10, dengan Syrah dan Zin pada $ 20.

Satu lagi wain yang menakutkan ialah Poizin – “wain untuk mati” – dari Winery Armida di Dry Creek Valley. Serius Zin di sini – Dry Creek Valley Zinfandel berharga $ 25 dan pembotongan Rizab, yang dilengkapi dengan keranda kayu sendiri, berharga $ 60.

Twisted Oak Winery di California juga mempunyai wain Halloween hebat yang dikenali sebagai Sungai Skulls. 2007 ini boleh didapati sekarang dan dibuat daripada pelbagai anggur Mourvèdre – tidak murah pada $ 35.

Saya tidak biasa dengan wain dari Kentucky, tetapi saya dapat melihat tawaran menyeramkan ini dari Elk Creek Vineyards – dua wain Halloween hebat. Terdapat Bone Dry Red Cabernet Sauvignon, dengan tengkorak yang sangat menakutkan pada label ($ 20) dan Ghostly White Chardonnay ($ 15)

Bergerak dari Amerika Syarikat dan ke bawah di bawah saya berjumpa dengan dua wain ‘menyeramkan’. Satu ialah ‘Evil Cabernet Sauvignon’ dari R Wines di Australia. Segar, buah dan nilai yang sangat baik juga, pada $ 10 setiap botol.

Satu lagi Australia yang dicari ialah Wain Hantu Cockfighter dari lembah Hunter. Anggur itu dinamakan sempena kuda raksasa, dikatakan tinggal di kebun anggur. Seperti kisahnya, lama dahulu seorang kuda penjelajah yang berani tenggelam di Wollombi Brook yang berdekatan, satu malam yang gelap dan ribut. Julat termasuk Chardonnay, Semillon, Verdelho, Shiraz dan Cabernet Sauvignon.

Saya pasti ada lebih banyak ‘wain’ di luar sana. Sekiranya anda dapati apa-apa sila beritahu kami?

Mary Gorman-McAdams, DWS, adalah pendidik wain berasaskan New York, penulis bebas dan perunding. Beliau memegang Diploma dalam Wain & Spirits dari Wain dan Spirits Education Trust (WSET), dan merupakan calon dalam Program Master of Wine.

Berkaitan: Wajah Sebenar Wain Zinfandel: Gelap dan Kering

(Imej: ihsan pengeluar wain)