(Kredit imej: Joe Lingeman)

Walaupun barang-barang ukiran labu murah yang anda lihat di kedai runcit mungkin kelihatan menarik (mereka menjanjikan semua yang anda perlukan – dan adakah kali terakhir plastik melihat pernah menyakiti sesiapa?), Mereka sebenarnya bukan taruhan terbaik anda.

“Saya tidak menggunakannya,” kata pakar pengukir labu, Hugh McMahon, yang mengetuai pasukan yang membuat 300 jack-o’-lanterns musim (termasuk potret Michael Jackson dan Albert Einstein!). Bukan hanya pisau jingga yang mudah rosak, tetapi mereka juga tidak akan memberikan hasil yang sangat terperinci. Mereka tidak selalunya paling tajam, dan anda tahu apa yang mereka gunakan menggunakan pisau kusam (mereka lebih berbahaya daripada yang tajam!).

Sebaliknya, McMahon mengatakan terdapat hanya dua alat yang anda perlukan untuk mengukir labu dengan selamat.

(Kredit imej: Joe Lingeman)

Alat 2 Hanya Anda Perlu Ukiran Labu

1. Pisau Sayuran Serrated

Alat terbaik untuk memotong mata, mulut, dan hidung dari lentera anda ialah sesuatu yang mungkin sudah duduk di dapur anda: “Saya menggunakan pisau buah dan sayuran dengan tepi yang bergerigi,” kata McMahon, yang nota bahawa panjangnya lapan inci. “Anda mahu satu dengan pisau nipis supaya anda boleh menghidupkannya dengan mudah, yang akan memberikan anda bentuk yang lebih tepat.”

Sama seperti ketika memotong buah-buahan dan sayur-sayuran untuk dimakan, pisau lebih tajam adalah pisau yang lebih selamat (kerana anda tidak perlu menggodam labu dengan alat yang membosankan). “Anda mahu melihat melalui labu dengannya,” kata McMahon, menjelaskan bahawa gerakan itu perlahan-lahan ke belakang dan bukan sebaliknya. Dengan cara ini, pisau itu mempunyai cengkaman yang lebih baik di labu dan memudahkan pemotongan, yang bermaksud anda kurang berkemungkinan mengalami kemalangan.

2. Ladle Sup Hacked

Anda tahu bagaimana kit plastik ukiran labu itu selalu datang dengan scooper yang dimaksudkan untuk mengikis benih? McMahon mempunyai cadangan yang lebih baik: “Saya pergi ke kedai 99 sen dan mendapatkan sudu sup – dan kemudian saya memecahkan pegangan,” katanya. Ia lebih mendalam daripada alat scooper kit dan ia boleh menahan banyak lagi labu labu sekaligus. Nota: Anda tidak perlu memecahkan pegangan; berbuat demikian hanya menjadikannya lebih mudah untuk masuk ke sana.

Petunjuk Bonus: McMahon sebenarnya suka memotong lubang di bahagian bawah labu (bukan bahagian atas, seperti yang lebih tradisional) dan merendam dari sana. “Kemudian anda boleh menyembunyikan kord elektrik pada cahaya, dan ia mengekalkan bentuk labu lebih baik,” katanya.

Alat Kredit Tambahan

Anda benar-benar tidak keperluan apa-apa alat tambahan, tetapi jika anda ingin mencipta reka bentuk yang rumit pada tahun ini, terdapat dua instrumen lain yang akan berguna.

(Kredit imej: Maria Siriano)

1. Pisau X-ACTO

Cara terbaik untuk mengambil kemahiran mengukir anda adalah untuk melabur dalam pisau X-ACTO (anda boleh membelinya di mana-mana gedung pembekalan seni) untuk kerja-kerja terperinci. McMahon mengatakan bahawa dia menggunakan pisau artis ini apabila dia mahu memotong – tetapi tidak semua cara – kulit labu.

Satu amaran, walaupun: Lebih mudah untuk sengaja mencucuk diri dengan pisau X-ACTO daripada dengan pisau paring, jadi anda perlu berhati-hati. Yang berkata, pisau penebalan tajam juga boleh digunakan.

2. Alat Sculpting Clay

Alat pemodelan Wire-end (sama seperti yang dilihat di sini; ini juga boleh didapati di kedai-kedai seni) yang digunakan untuk pemahat – dan anda adalah jenis patung jack-o’-lantern apabila anda mengukirnya. Kebanyakan pengukir di rumah mungkin tidak memerlukan tahap ketepatan bahawa alat ini memberi anda, tetapi McMahon mengatakan ia mengikisnya terhadap kulit labu untuk melicinkannya selepas dia memotongnya dengan pisau X-ACTO.

Nota mengenai keselamatan: Tidak kira apa alat yang anda gunakan untuk membuat lentera anda, anda akan ingin membersihkan ruang kerja yang besar dan menyimpan semua instrumen yang anda gunakan di satu tempat, jadi anda tahu di mana mereka berada sepanjang masa. “Apa yang anda tidak mahu adalah membantah dengan tajam ketika meraih sesuatu,” kata McMahon. Kerana satu-satunya perkara yang perlu anda potong adalah labu anda.

Berkaitan: 5 Cara Membuat Labu Halloween Anda Lebih Lama

Apa yang anda gunakan untuk mengukir labu?