Apabila tiba masanya untuk bersiap untuk makan besar, saya semua melakukan kerja sebanyak mungkin sebelum ini, itulah sebabnya saya menghabiskan tiga bulan menjelang perkahwinan saya dan membekukan pai buah yang ditakdirkan untuk meja pencuci mulut. Sepanjang perjalanan saya belajar bahawa pai buatan sendiri tidak beku tidak hanya mudah, mereka juga membakar lebih baik daripada pai yang baru dibuat.

Keropok bawah basah adalah salah satu kekecewaan pai terbesar, tetapi beku pai sebelum dibakar hampir menghapuskan masalah ini, satu tip yang saya pelajari dari The Pie and Pastry Bible oleh Rose Levy Beranbaum. Kerana kerak bawah mula dibakar sebelum pengisian telah dicairkan, ia tidak mempunyai peluang untuk menyerap jus yang berlebihan yang biasanya akan membuatnya basah.

Walaupun pai buah beku keseluruhan dibakar dengan sempurna, pai pusta tidak berbalas dengan baik di dalam penyejuk beku, tetapi anda masih boleh membuat dan membekukan kerak di hadapannya. Cakera adunan boleh dibungkus dan disimpan di dalam peti sejuk selama berbulan-bulan, dan dibuang di dalam peti sejuk semalaman sebelum ia dilancarkan. Atau digulung kerak boleh dimasukkan ke dalam kuali pai, dibekukan, dan dibakar langsung dari pembeku ketika diperlukan. Sebagai bonus tambahan, kerak beku menyusut kurang daripada kerak yang baru digulung ketika buta dibakar.

Oleh kerana saya jarang mempunyai masa lapang yang besar untuk membuat doh, biarkan ia berehat, melancarkannya, sediakan pengisian dan bakar pai, saya sering menggunakan bantuan pembeku untuk memecahkan tugas-tugas ini ke dalam ketulan yang lebih mudah diurus sehingga saya dapat mencapai selama seminggu – atau bahkan beberapa bulan!

Saya juga harus menambah bahawa walaupun ada kemungkinan untuk membekukan pai yang dibakar sepenuhnya dan memanaskannya di dalam ketuhar sebelum berkhidmat, saya telah menemui pai ini tidak merasakan sebagai segar atau menyimpan selagi mentah beku mentah yang dibakar sama ada hari atau sehari sebelum berkhidmat.

Ingat untuk membungkus pai atau kerak dengan baik di bungkus plastik dan / atau kerajang sebelum pembekuan, dan mengharapkan untuk membakar pai keseluruhan selama 20-45 minit lebih daripada resipi menentukan, bergantung pada suhu beku dan jumlah pengisian. Dan walaupun pai di atas berada dalam piring kaca, saya jangan mengesyorkan meletakkan Pyrex atau kuali kaca lain terus dari pembeku ke dalam ketuhar, kerana ia dapat menghancurkan. Panci logam adalah pilihan yang lebih baik.

Lebih banyak Petua untuk Membekukan Pai
• Petua: Membekukan Pengisi Buah Pai Sekarang
• Adakah Ia Mungkin Membekukan Labu atau Pecan Pies?
• Petua Berguna untuk Membuat dan Membekukan Casseroles (tip ini juga berfungsi untuk pai!)

Adakah anda mempunyai apa-apa nasihat untuk pai beku?

Berkaitan: Bakso Trick: Cracked Pie Crust, Setiap Masa

(Imej: Anjali Prasertong)