Terdapat beberapa perkara yang saya telah mengelakkan memasak dalam hidup saya. Pai ceri adalah salah satu daripada mereka. Saya pasti bukan sejenis orang yang mengunyah dalam tin, ceri beku tidak pernah kelihatan cukup manis, dan saya tidak dapat memegang alat dapur tunggal seperti, katakan, citarasa ceri. Gabungan dari ketiga-tiga faktor ini, sehingga kini, membiarkan saya kurang ceri.

Tetapi tunggu: kenapa saya telah begitu tidak adil terhadap sampah ceri yang tidak bersalah itu?

Nah, hari-hari sudah berakhir. Perasaan saya berubah secara dramatik pada perjalanan kami ke Itali pada bulan lepas ketika saya menemui perjalanan ceri liar di jalan dari mana kami tinggal dan saya berhadapan dengan kilo ceri dan satu pisau mengupas yang kusam.

Pemburuan serigala ceri bermula dan berakhir agak cepat di kedai alat memasak berhampiran tempat letak kereta stadium di Siena. Terlalu gembira, saya membeli alat baru saya untuk 8 Euro (kira-kira $ 11 AS). Ia agak serupa dengan Leifheit Cherry Pitter yang terdapat di Amazon di bawah.

Pasti, mengambil masa kira-kira 45 minit untuk mencukupi ceri yang cukup untuk satu pai, tetapi dengan perbualan yang baik dan segelas wain, masa berlalu dengan cepat. Ini cara Itali.

Pitters ceri juga akan menjatuhkan zaitun. Adakah anda tahu apa-apa kegunaan lain untuk pitters ceri?

Berikut adalah tiga pitters ceri yang disyorkan:

  • OXO Cherry Pitter: (kiri) Saya telah mencuba ini beberapa kali. Ia berfungsi dengan sempurna. Saya bukan peminat besar perisai splatter (alat terlalu banyak!) Tetapi sekurang-kurangnya ia keluar. ($ 13, Sur La Table dan Williams Sonoma)
  • Leifheit Pro Pro-Line Cherry Pitter: (tengah) Ini adalah reka bentuk yang paling asas: berat berat, bersalut krom, kunci (supaya tidak kusut laci alat yang sudah kusut) dan berkesan. Mendapatkan irama turun mengambil beberapa pusingan, tetapi akhirnya saya dapat mengetuk sekitar satu ceri sesaat. ($ 10.95, Amazon.com)
  • Old Fashioned Cherry Pitter: (kanan) Untuk “kelajuan dan volum tinggi gaya restoran” tetapi bukan gambar ceri sempurna, pengapit ini – dari salah satu katalog kegemaran saya – adalah untuk anda jika anda adalah ceri bersiri seria dan mahu meletakkan $ 73 ke arah masalah itu. Saya telah melihat ini dalam tindakan di ladang Amish dan ia pasti mendapat pekerjaan yang dilakukan. ($ 72.95, Lehman’s Non-Electric Catalog)

Berkaitan: Tiada Cherry Pitter? Gunakan Petua Pastry