(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Orbiting di luar semangat, vermouths, minuman keras, dan minuman keras yang membentuk sistem suria 9-Bottle Bar adalah segelintir tambahan bar penting – barangan seperti telur, sirap sederhana, dan grenadine – yang menaikkan potensi membuat minuman rumah bar anda tetapi yang tidak begitu penting untuk mempunyai sekitar mereka untuk menjamin tempat di jadual utama.

Dengan melihat minuman maraschino kami yang semakin hampir, kini adalah masa yang tepat untuk menampung satu lagi Pluto kabinet minuman keras: ceri maraschino.

Kenapa Maraschino Cherries Sangat Penting

Kenapakah ia disyorkan untuk membuat periuk maraschino ceri di sekitar? Pada yang terbaik, permata ruby-merah kecil ini boleh menjadi hiasan mengalu-alukan yang indah – sebaliknya, penambah rasa, sebenarnya – dalam koktail wiski yang ghairah seperti Manhattan dan Red Hook. Tambahan lagi, apabila dunked, ceri maraschino dengan cepat menaikkan kebaikan persekitarannya; pada masa yang terakhir swig telah beralih, ceri di bahagian bawah kaca anda adalah seperti pencuci mulut yang dicampur dengan koktail, menceritakan rasa minuman di antara dulcet, sebut harga udara mewah, berair.

Cabaran Ceri Baik

Bunyi yang menarik, bukan? Tetapi ceri maraschin komersil, untuk sebahagian besar, tidak boleh dipercayai. Jenama yang kelihatannya bertapak di pasar raya dan kedai minuman keras – undang-undang negeri berbeza-beza di mana perniagaan dibenarkan untuk menjualnya – mungkin terjebak dalam masa lampau dan industri. (Seperti yang dinyatakan oleh artikel Majalah New York Times baru-baru ini, rakyat Amerika telah memakan ceri maraschino secara kimia sejak giliran abad ke-20.)

Anehnya, walaupun kebangkitan semasa dalam koktail telah menghala dengan gelombang semangat baru yang luar biasa – ke mana hampir setiap kedai minuman keras ibu dan minuman membawa sekurang-kurangnya beberapa botol yang sejuk dan menarik – terdapat lebih banyak lagi (dan lebih mudah didapati ) terlepas daripada hits ketika datang ke ceri maraschino. Begitulah yang saya temukan semula baru-baru ini, selepas menguji apa yang saya fikir adalah jenama “gourmet”.

Luxardo: Standard Emas

Saya katakan “semula” -discovered kerana beberapa tahun yang lalu, saya telah dihidupkan ke Luxardo Maraschino Cherries – Asal, sebagai tuntutan label mereka. Sejak itu, khazanah-khazanah yang kaya, dakwat, buatan Itali ini telah menjadi standard emas saya. Oleh itu saya telah diakui keluar dari pasaran untuk maraschinos pada lewat.

Melayari rak-rak baru, saya mendapati bahawa beberapa jenama hum drum masih kelihatan menguasai kedai runcit dan deli di sini di rumput rumah saya di New York City … mereka tidak kelihatan sangat menyelerakan. Saya akhirnya menjumpai dua yang kelihatan menjanjikan. Bagaimana mereka menentang Luxardo?

(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Ujian Ceri: Keputusan Saya

Sable & Rosenfeld Tipsy Cherries

Label itu mencadangkan bahawa ceri ini adalah wiski-direndam – dan, sebenarnya, wiski adalah ramuan terakhir dalam senarai, di bawah sirap jagung dan beberapa pengawet. Tetapi anda tidak akan tahu dengan mencuba mereka. Mula-mula, aroma dari balang itu berkabut, manis-manis, dan ubat-ubatan, seperti seratus kuil Shirley. Buah-buahan memaparkan bahawa snap dan kekacauan bercerita kita telah datang untuk mengaitkan dengan ceri maraschino, tetapi daging buah agak mealy. Rasa manis manis, dengan penamat yang sedikit astringen.

(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Tillen Farms Merry Maraschino Pitted Cherries

Tidak ada cadangan samar-samar minuman keras pada label ini ceri maraschino buatan Washington, tetapi kami diberitahu bahawa mereka bebas gluten dan tidak dibuat dengan sebarang pewarna merah – satu sifat yang kelihatan jelas dalam merah yang kurang sengit, merah buahnya berbanding dengan Sable & Rosenfelds. (Mereka juga tidak dipanaskan dengan sirap jagung.) Bona fides pemakanan ini tidak semestinya menambah rasa yang hebat. Aroma tidak begitu rumit seperti Tips Chery ‘, walaupun unsur sirap batuk nampak lebih jelas. Sekali lagi, buahnya adalah warna yang lebih semula jadi. Kulit lebih lembut – kurang berbahaya kepada masalah – tetapi daging lebih menyenangkan.

(Kredit gambar: Roger Kamholz)

Ceri Luxardo Maraschino

Antara sifat yang membezakannya, sebotol ceri Luxardo mempunyai sirap yang jauh lebih likat dan legap daripada dua yang lain. Warna: merah yang sempadan pada hitam. Kulit: lebih memaafkan, seperti gula-gula keras yang anda telah menyusu sebentar dan sudah bersedia untuk menggigit. Dalam tekstur masih ada sambungan kembali ke buah itu sendiri. The tradeoff, nampaknya, adalah bahawa ceri sendiri tidak seumpama dan sempurna dibentuk sebagai rakan-rakan mereka. (Mereka juga tidak mengekalkan batang mereka.) Rasa: kompleks, dengan rempah-rempah bercampur dengan buah batu panggang dan petunjuk vanila dan kayu. Ini adalah rasa yang benar-benar melengkapi koktel yang baik.

Apa yang kekal sebagai misteri adalah mengapa barang-barang yang baik masih boleh menjadi sukar untuk dicari. Dalam rekod saya untuk jawatan ini, saya tidak pernah menjumpai Luxardos. Kenapa mereka tidak menggantikan jenama lain? Walau bagaimanapun, mereka benar-benar bernilai mencari.

Adakah anda mempunyai jenama lain yang anda suka yang anda boleh mengesyorkan?