(Kredit imej: Dapur Ujian Amerika / Tumlr)

Tahun lepas apabila superstar Test Kitchen Amerika Christopher Kimball memutuskan untuk melangkah akibat pertikaian kontrak, peminat kecewa. Dengan tali panahnya di tangan, Kimball beralih untuk memulakan usaha sendiri, Milk Street, yang merupakan laman web, majalah cetak, rancangan TV dan radio, dan sekolah memasak (untuk menamakan beberapa perkara). Ini tidak terlalu baik dengan Kitchen Test Amerika.

The Boston Globe melaporkan bahawa Kitchen Test Amerika kini menyaman Kimball, mengatakan bahawa Kimball “secara literal dan secara konseptual merobohkan Kitchen Test Amerika.”

(Kredit imej: Kitchen Test America / Tumblr)

Dalam tuntutan ini, Kitchen Test America akan membantah bahawa Kimball merancang projek baru ini semasa masih dalam senarai gaji mereka. Mereka mengatakan bahawa Kimball dapat secara langsung meletakkan Milk Street sebagai pesaing ke Kitchen Test America kerana Kimball dapat mengakses sumber, pangkalan data, dan resipi mereka. Majalah Milk Street, sebagai contoh, adalah panjang yang sama (32 muka surat) seperti majalah cetak Cooks Illustrated (sebuah syarikat saudara ke Ujian Dapur Amerika).

Seperti yang dinyatakan oleh Globe, ini bukanlah tuntutan pertama terhadap Kimball dan usaha barunya. Milk Street Café, yang berpangkalan di Boston, memfailkan tuntutan tanda dagangan terhadap Kimball pada bulan Julai. Penggunaan Kimball’s Milk Street untuk dipanggil “Milk Street Kitchen” tetapi sejak itu menjatuhkan kata “dapur” dari tajuknya, mungkin disebabkan oleh tuntutan ini.

Christopher Kimball dan peguamnya belum lagi bertindak balas terhadap tuntutan baru ini.