Dalam episod lepas The Sopranos, Tony bertanya kepada Carmela, “Di mana googootz?” “Googootz” adalah terma bahasa Itali; Tony merujuk kepada anaknya, AJ. “Googootz” juga slanga Itali untuk “zucchini,” dan merujuk kepada sayur-sayuran seperti labu yang kaum Itali dan Itali-Amerika tumbuh sebagai cucuzza.

Cucuzza adalah sayuran musim panas Itali yang dimakan dan disiapkan seperti zucchini. Tidak seperti zucchini, ia bukan skuasy sebenar; ia adalah labu. Ia tumbuh panjang dan berbentuk seperti timun. Ia mempunyai kulit hijau pucat dan daging putih. Kedua-dua daging dan benih dapat dimakan; kulit mesti dikupas. Apabila kering, ia boleh dijadikan labu minum. Apabila memilih cucuzza untuk memasak, ia harus tegas dan berkilat, tanpa sebarang titik lembut. Cucuzza juga dikenali sebagai calabash, suzza melon, zuzza, kacang New Guinea, dan kacang Tasmania. Mereka membesar sehingga 27 inci dan lebar 6 inci.

Ia boleh disediakan dengan cara yang sama seperti zucchini; dibakar, digoreng, disumbat, dimasak dalam panci, dan goreng. Ia juga boleh dibakar menjadi kek rempah. Berikut adalah beberapa resipi cucuzza dari Recipezaar.

Saya sebenarnya tidak pernah melihat salah satu daripada ini. Pernahkah awak?

Berkaitan:
Sayuran Baru Aneh: Yacon
Spotlight Seasonal: Jerusalem Artichokes, a.k.a. Sunchokes
Cara Menyediakan Kartun
Cuba Ini: Kacang Fava Grilled

(Imej: Salvatore V Barrera dan pengguna flickr topquark22 – terima kasih!)