(Kredit imej: Malam Minggu Malam, HBO)

Lebih banyak kajian sains makanan yang saya baca, semakin banyak pepatah “segala sesuatu dalam kesederhanaan” berlaku untuk saya. Bergantung di mana anda melihat, apa-apa jumlah makanan, wain, atau kopi yang anda boleh fikirkan adalah kunci untuk kedua-dua menyebabkan dan menyembuhkan semua bentuk kanser. Ini semua lebih daripada sedikit tidak masuk akal, itulah sebabnya saya suka menonton John Oliver merobek banyak kajian “sains” makanan virus untuk mencincang.

Gerai berita sentiasa mencari kajian buzzy seterusnya, jadi tidak menghairankan bahawa cerita sains makanan sering muncul di web dan di televisyen. Tetapi kebenaran perkara ini adalah bahawa data sering diputar (oleh satu pihak atau yang lain) untuk mengisi jurang atau memenuhi keperluan tertentu. Ini bukanlah mengatakan bahawa sains itu dibuat dan para ilmuwan ini adalah raksasa yang tidak jujur ​​- hanya tekanan industri yang membuat virus menjadi matlamat yang lebih seksi daripada berkongsi kebenaran lurus.

Saya benar-benar berharap bahawa kajian saintifik mengenai makanan kita menjadi sekurang-kurangnya kurang berkhidmat sendiri dalam masa terdekat. Untuk lebih banyak bom kebenaran sains makanan, lihat petikan daripada Malam minggu lalu di bawah.

Saya akan memberitahu anda untuk menaikkan gelas kepada John Oliver untuk menunjukkan penghargaan anda untuk mesejnya yang bersemangat, tetapi juri masih keluar dengan seberapa buruk (baik?) Alkohol adalah untuk anda. Mungkin memberinya beberapa keping atau tepukan tepuk tangan – hanya pastikan untuk meregangkan dahulu, OK?

Baca lebih lanjut: Tonton: John Oliver Mengatasi Sains Makanan dan Tuntutannya yang Memalukan dari pemakan