Berpeluh, wajah memerah, mulut berkilau, berapi-api? Yup, awak sudah makan lada cili! Berikut adalah cara untuk makan makanan pedas tanpa mengalami kejutan yang lengkap – dan juga bagaimana anda boleh membina toleransi anda untuk panas!

Semua gejala yang berlaku di dalam badan anda apabila anda makan makanan pedas disebabkan oleh bahan kimia dalam cabai cili dipanggil capsaicin. Ia sebenarnya memasuki aliran darah anda seperti yang anda makan dan meyakinkan badan anda bahawa ia lebih panas daripada sebenarnya, mencetuskan pelbagai tindak balas yang dimaksudkan untuk menyejukkan badan ke bawah.

1. Makan perlahan-lahan – Semakin banyak capsaicin yang anda makan, reaksi tubuh anda akan lebih kuat. Makan perlahan-lahan menyimpan jumlah yang mantap tetapi boleh diterima di dalam badan anda.

2. Minum Something Ice-Cold – Es merengut saraf di dalam mulut anda ke titik di mana mereka tidak diaktifkan oleh rempah ratus. Tubuh anda masih akan merasakan reaksi, tetapi api segera akan dipadamkan.

3. Makan sesuatu yang kasar – Keropok, roti, dan beras memberikan reseptor di mulut anda jenis isyarat yang berbeza untuk memberi tumpuan, yang mengganggu intensiti panas. Makan makanan berkaroma juga boleh membantu menyerap beberapa capsaicin dan menyimpannya daripada memasuki badan anda dengan cepat.

4. Bina Toleransi Anda Perlahan – Kecuali anda membesar dalam budaya dengan masakan yang sangat pedas, anda mungkin tidak mempunyai toleransi untuk mengendalikan makanan dengan banyak rempah panas. Belajar cara mengendalikannya memerlukan sedikit penentuan. Dengan makan banyak makanan yang semakin panas, anda akan membina toleransi anda secara beransur-ansur dan menghargai nuansa dalam pelbagai jenis rempah-rempah!

Dan ingatlah: kesan makanan pedas pada badan kita hanya kira-kira 15 minit selepas anda berhenti makan. Sekiranya anda keterlaluan, cuma gigit gigi anda, minum air es, dan ketahuilah bahawa semua akan segera berlaku.

Apakah nasihat anda untuk makan makanan pedas?

Berkaitan: Adakah Anda Minum Air Cukup? Cara Membuat Air Lebih Menakjubkan

(Imej: Ahli Flickr Star5112 dilesenkan di bawah Creative Commons)