Lewat di musim sejuk, sebelum buah beri masak pertama muncul, dan cara sebelum pic dan plum musim panas, buah manis kelihatan jauh. Malah, masa terbaik buah oren telah berlalu. Tetapi ia adalah satu peluang untuk menyamar: ini adalah apabila kita berpaling kepada keseronokan yang tenang buah direbus.

Ia tidak mempunyai cincin yang sama seperti aprikot segar dan pear, adakah ia? Buah rebus. Bagaimanakah ia boleh dibandingkan? Nah, mungkin kita boleh memujuk awak.

Resipi buah rebus adalah sangat biasa pada masa lalu, sebelum kemudahan dan teknik penyimpanan ditingkatkan. Anda tidak boleh membeli buah-buahan sepanjang tahun, jadi anda kering seberapa banyak yang anda boleh dan mendapati cara lain untuk memaksanya sepanjang musim sejuk.

Buah-buahan kering juga mempunyai kesan yang lebih kuat. Kami suka plum panas manis dan berair, tetapi apabila mereka dikeringkan menjadi prun, tanin semulajadi dan rasa gelap menjadi lebih rumit dan menarik. Begitu juga untuk aprikot, kismis, cranberry, ceri, dan buah-buahan kering lain. Stewing buah-buahan ini membolehkan anda menikmati semua rasa yang kaya.

Buah-buahan yang direbus, dalam masa moden kita, juga boleh menarik buah beku dan dipelihara. Kami suka membuat sos panci daripada pic dan beri beku; mereka tidak sebati buah segar untuk beberapa perkara, tetapi mereka sama baiknya untuk sos yang dimasak.

Dan buah rebus, akhirnya, mungkin merupakan cara terbaik untuk menggunakan semua buah yang telah dikumpulkan sepanjang musim sejuk. Kami mempunyai sedozen dozen yang ditinggalkan dari musim gugur kami memilih lawatan, dan ketika mereka masih baik, mereka tidak begitu segar dan segar lagi. Kami telah menggunakannya dalam applesauce chunky and fillings kek. Kami juga menemui beberapa quince yang sangat overripe di kedai runcit untuk murah. Kami merampasnya dan membuat sos quince rebus untuk oat, dengan sedikit ceri tart kering.

Oleh itu, nikmati buah-buahan kering dan dikeringkan semasa anda boleh – sebelum buah musim bunga dan musim panas segar datang dan mencuri pertunjukan. Buatkan kekacauan prun yang rebus, epal, topping pancake pic chunky, atau coulis manis. Tuangkan itu ke atas kek, yogurt, oat, atau roti bakar. Sapukan dengan sudu dan teringat betapa baiknya buah musim panas.

Berikut adalah beberapa resipi yang kami nikmati.

Buah-buahan kering
• Prun Stewed in Wine Wain
• Semalaman Oatmeal dengan Aprikot dan Buttermilk
• Granola dengan Almond, Apricot, Cranberry, dan Nanas
• Buah kering dipanaskan dengan wain merah dan rempah

Buah beku
• Chunky Peach Pancake Topping
• Rhubarb Fool

Buah Disimpan
• DIY Applesauce

(Imej: Faith Durand)